Het permanent verwijderen van klimop – tips en trucs

Het permanent verwijderen van klimop - tips en trucs

Ivy is een van de planten in de tuin die zich snel verspreidt. Ze nemen grote oppervlakten in beslag, kruipen langs de muren en muren van huizen of groeien omhoog aan bomen. Ivy kan aanzienlijke schade veroorzaken als het niet wordt bestreden. Tips en trucs voor het permanent verwijderen van klimop.

Wanneer zeer oude klimop wordt verwijderd, bestaat het risico dat het metselwerk wordt beschadigd.

Wanneer moet je de klimop verwijderen?

De scheuten van de klimop kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan het metselwerk. Ze nestelen zich in voegen en gaten en zetten ze uit.

Verwijder klimop en wortels

Het verwijderen van klimop uit een huismuur – handenarbeid is vereist!

Bomen, zelfs grote oude exemplaren, kunnen zo verpletterd worden door de klimopranken dat ze afsterven.

Het kan dus nuttig zijn om klimop niet te veel te laten groeien en metselwerk en andere planten te bevrijden van de ranken.

Wat is belangrijk bij de strijd tegen de klimop?

Ivy verspreidt zich via de scheuten, waarop zich kleefwortels ontwikkelen. De kleefwortels begraven zich in alles wat hen steun geeft:

  • Aarde
  • Houten muren
  • Metselwerk
  • Bomen

Zelfs kleine klimop resten vormen snel nieuwe uitlopers. Als u de klimop permanent wilt verwijderen, moet u ervoor zorgen dat alle scheuten en wortels zorgvuldig worden verwijderd uit de grond, muren of andere oppervlakken.

Om klimop als bodembedekker te verwijderen

Als de klimop een groter oppervlak als bodembedekker heeft overwoekerd, kunt u het beste beginnen met het verwijderen van de planten aan de rand. Snij indien mogelijk alle dikkere scheuten af die u met een takkenschaar of een kleine zaag kunt bereiken. Trek de ranken uit en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk wortels krijgt.

Wanneer het gebied boven de grond is ontdaan van klimop, moet je de wortels uit de grond halen. Bevochtig de vloer indien nodig, want dat maakt het werk gemakkelijker.

Prik de grond met een graaf vork en til de aarde op. Vaak kun je dan gewoon de wortels eruit trekken. Bij zeer oude klimplanten is er echter maar één ding te doen, namelijk naar een schop te reiken en de wortels uit te graven.

Verwijder klimop van muren en huismuren

Als de klimop op de muren is geklommen, kan de schade aanzienlijk zijn. Om het niet nog erger te maken, moet u voorzichtig te werk gaan. Dit geldt vooral wanneer de klimopwortels zich in de gewrichten hebben ingegraven.

Bevochtig de muur met de klimop. Begin altijd van bovenaf, waarbij u de lange ranken voorzichtig uit het metselwerk trekt. Als dikkere scheuten niet kunnen worden uitgetrokken, knip ze dan in kleinere stukken met een snoeischaar. Dan moet je de wortels van de klimop uitgraven, zodat hij niet opnieuw ontspruit.

Zodra de wand vrij is van klimop, schrob deze met een oplossing van reinigingsmiddel en water met behulp van een harde borstel. Dit dient niet alleen om het metselwerk weer schoon te krijgen, maar ook om eventuele restanten van de klimopwortel te verwijderen.

Het verwijderen van klimop uit bomen

Als een boom overgroeid is met klimop, controleer dan eerst hoe gezond de boom nog is. Als hij al voorbij de verlossing is, kun je jezelf de moeite besparen.

Om klimop uit een boom te verwijderen, zaagt u alle klimopscheuten op een hoogte van ongeveer 1,50 meter door en trekt u ze naar beneden. Dit is makkelijker als de boom vochtig is. Indien nodig, moet u hem vooraf besproeien met water. De bovenste ranken kunnen aan de boom blijven zitten, mits ze niet te dik zijn en de kleefwortels niet te veel in de boomschors zijn doorgedrongen. Deze scheuten drogen op en vallen er dan af.

Daarna moet je alle wortels van de klimop rond de boom uitgraven.

Kan klimop worden verwijderd met Roundup?

Wanneer het klimop bestand overvloedig wordt, nemen veel tuinbezitters hun toevlucht tot chemische middelen zoals Roundup of Glyphosate. Zelfs als het gemakkelijk te lezen is op de verpakking, zijn deze producten niet permanent effectief en worden ze niet aanbevolen vanwege hun hoge toxiciteit voor andere planten.

Met Roundup en andere middelen kun je bereiken dat de bladmassa’s aan de bovenkant afsterven en dat een deel van de kleine lijmwortels ook vernietigd worden. Maar je komt er niet diep mee in de problemen. De klimop ontspruit weer, zodat je na verloop van tijd weer met hetzelfde probleem te maken krijgt.

Beschermen van handen en luchtwegen tegen klimop

Aangezien klimop giftig is en contact met de blote huid huid ontstekingen kan veroorzaken, draag altijd handschoenen bij het uittrekken van klimop.

Zelfs de kleinste deeltjes die bij het snijden vrijkomen, kunnen schadelijk zijn als ze in de luchtwegen terechtkomen. Het is daarom raadzaam om tijdens deze werkzaamheden een ademhalingsmasker te dragen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*