Hoe worden dakgoten vervangen?

Je dakgoten zorgen ervoor dat al het regenwater dat op je dak valt goed afgevoerd kan worden. Zo voorkom je waterplussen langs je hele huis. Toch komt er vaak ook vuil in de dakgoten. Denk hierbij aan bladeren of takken. Dit kan ervoor zorgen dat je dakgoten verrot gaan of kapotgaan als er weinig aandacht aan besteed wordt.

Proces dakgoten vervangen

  1. Oude dakgoten verwijderen: het proces begint met het verwijderen van de oude dakgoten die je hebt en de ophangbeugels die hierbij horen.
  2. Controleren: als alles verwijderd is, moet gecontroleerd worden of er ook rot is op de daklijst. Als dit wel het geval is zal deze ook vervangen moeten worden. Dit moet dan ook gebeuren voordat de nieuwe dakgoten geplaatst kunnen worden.
  3. Daklijst bevestigen en de grondverf toepassen: de daklijst moet bevestigd worden en goed vastzitten aan het dak. Het moet een beetje boven de dakgoot gaan uitsteken. Als dit gedaan is moet alles in de grondverf.
  4. Beugels monteren: nu kunnen de beugels gemonteerd worden. Vaak wordt er begonnen waar de regenpijp komt te staan. Het is de bedoeling dat het water goed afgevoerd kan worden van het begin van de dakgoten tot het einde. Daarom worden de beugels bij de regenpijp lager geplaatst dan bij het einde van de dakgoten zodat het water goed afgevoerd kan worden. De vuistregel die hierbij vaak gehanteerd wordt is een verhoging van 5 mm per meter.
  5. Dakgoten leggen: zodra alle beugels goed zijn bevestigd kunnen de dakgoten in de beugels geschoven worden. De dakgoten worden vastgezet door klemmen dicht te buigen. Vaak worden de klemmen dicht bij de regenpijp erg strak gezet en de rest wat losser om zo wat beweegvrijheid te behouden voor het geval dat het uitzet bij warm weer.
  6. Dakgoten verbinden: nu kunnen alle dakgoten aan elkaar verbonden worden. Dit wordt gedaan door middel van moffen. Om te controleren of alles goed is verbonden wordt er water in de goten gegooid.
  7. De regenpijp: de daklijst is goed, de beugels zijn gemonteerd en de nieuwe dakgoten zijn gelegd en verbonden aan elkaar. Dit betekent dat alleen nog de regenpijp op maat gemaakt moet worden. De regenpijp moet in beugels geschoven worden die aan de muur vast zit. Er moet tussen elke beugel 1,5 meter zitten van boven naar beneden. Er moet speling tussen de beugels zitten om ervoor te zorgen dat de regenpijp niet kapot gaat bij uitzetting.

Wil je ook graag je dakgoten vernieuwen? Kijk hier voor dakdekkers die dakgoten kunnen plaatsen!