Technische kunststoffen; 3 verschillende toepassingen uitgelicht

Technische kunststoffen

Kunststoffen zijn erg belangrijk in het dagelijks leven. Maar ook voor allerlei branches, van farma tot de automotive-industrie, is kunststofbewerking essentieel. Voor veel dagelijkse toepassingen wordt een techniek van kunststof spuitgieten gebruikt. Voor het produceren van hoogwaardige technische kunststoffen is er echter meer precisie nodig. Veel technische kunststoffen worden dan ook geproduceerd door middel van CNC verspaning. Dankzij deze computergestuurde techniek kan een extreem hoge graad van precisie worden bereikt.

In veel industrieën worden technische kunststoffen gebruikt. De eigenschappen van kunststof zijn geschikt voor een uiteenlopende hoeveelheid toepassingen. Waar spelen technische kunststoffen een hoofdrol? We lichten drie voorbeelden uit.

Kunststoffen in de voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie en de agrarische sector draait alles om betrouwbaarheid en hygiëne. Speciale Food Grade-kunststoffen worden toegepast in de hele sector, van broodbakmachines tot slachterijen en van het verwerken van eieren tot de visserij. De materialen die hier gebruikt worden moeten zeer sterk zijn, nauwelijks slijten, en absoluut voedselveilig zijn. Er is bovendien veel wetgeving waar rekening mee moet worden gehouden. Het produceren van eten moet veilig gebeuren. Dat kan alleen met speciaal voor de sector geproduceerde technische kunststoffen.

De automotive sector: een hoofdrol voor kunststof

In de automotive-industrie worden hoge eisen gesteld aan materialen. Natuurlijk is veiligheid en betrouwbaarheid daarbij van groot belang: een auto of een motor moet honderd procent betrouwbaar zijn, en werken onder iedere omstandigheid. Maar ook andere eisen spelen een rol, zoals gewicht en chemische bestendigheid van het materiaal. Technische kunststof is daarom onmisbaar geworden in deze industrie. In de carrosserie wordt steeds meer gebruik gemaakt van kunststof, en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van plastic drijven innovatie in de sector. Tegenwoordig worden meer en meer worden interieurs van personenauto’s en goederenauto’s van plastics gemaakt.

Elektronische componenten van hoogwaardige kunststoffen

Van printplaten tot schakelkasten: voor elektronische onderdelen en apparaten is kunststof onmisbaar. Elektronische apparatuur moet zeer betrouwbaar zijn, en de juiste eigenschappen hebben. Technische kunststof is antistatisch, en heeft de juiste geleidende en isolerende eigenschappen. Daarom wordt veel met plastics gewerkt in de elektro-industrie. Nauwkeurigheid is essentieel, want er wordt met zeer grote precisie gewerkt. Maar de materialen moeten ook slijtvast zijn, want elektronische componenten worden vaak constant gebruikt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*