Tips voor gladde wanden en een strakke afwerking

Tips voor gladde wanden en een strakke afwerking

Gladde wanden en een strakke afwerking zijn tegenwoordig ontzettend populair. De tijd dat we de charme van putjes en beschadigingen in muren zagen is nu echt verleden tijd. Bij een modern interieur horen ook strakke en moderne muren. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral bij oudere woningen ontstaan al snel beschadigingen, daarnaast beschikken de meeste muren toch over enige structuur. Iets wat niet bij iedere interieurstijl gewenst is. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden waarop er alsnog gladde wanden gecreëerd kunnen worden. Hier volgen enkele handige tips.

Behangen of stucen?

Er zijn verschillende manieren waarop wanden geëgaliseerd kunnen worden. Stucwerk en bepaalde behangsoorten zoals glasvlies en renovliesbehang worden hiervoor gebruikt. Hoewel beide soorten even goed zijn in het vervullen van deze functie, beschikken ze wel over verschillende eigenschappen waardoor de één meer geschikt is dan de ander.

Het grootste voordeel van behangen is dat dit veel minder tijd kost. Bij stucwerk moeten de muren eerst goed drogen, waarna ze ook nog eens gesausd moeten worden. Het duurt vaak minimaal één tot twee weken alvorens een nieuwe laag verf of behang aangebracht kan worden. In nieuwbouwwoningen zelfs nog veel langer. Simpelweg omdat deze woningen van zichzelf ook heel vochtig zijn, waardoor het stucwerk minder snel opdroogt. Behangen kost vaak niet meer dan één dag tijd en hiermee zijn de wanden direct sausklaar.

Daarnaast is behangen vaak de meest goedkoopste optie. Bovendien zorgt behang er niet alleen voor dat de boel geëgaliseerd wordt, maar ook dat nieuwe scheuren en beschadigingen voorkomen worden. Na het behangen en het afwerken met bijvoorbeeld jungle behang voor de kinderkamer, weet je zeker dat de muren lang in goede conditie blijft. Dit terwijl stucwerk enkel egaliseert en gemakkelijk beschadigd.

Uitbesteden of zelf doen?

Het egaliseren van de muren vraagt doorgaans om een geoefende hand. Zeker wanneer je kiest voor stucwerk. Dit is een vak apart en het is bijna altijd nodig om professionals in te schakelen om dit klusje voor je te klaren. Bij het kiezen voor behang is dit niet altijd nodig. Met name vliesbehang is relatief eenvoudig aan te brengen en ook weer gemakkelijk te verwijderen. Dit is dan ook een klusje die je in de meeste gevallen zelf kunt doen.

Hou er wel rekening mee dat je de muren bijna nooit zo mooi krijgt als je zou willen als je dit zelf wilt doen. Ook niet bij het behangen. Het grootste nadeel van behangen is dat je – indien je dit niet op de juiste manier aanbrengt – altijd de naden blijft zien. Hierdoor krijg je een veel minder strak resultaat dan wanneer je voor stucwerk zou kiezen. Dit kan je gelukkig eenvoudig voorkomen door alsnog een renovlies behanger in te schakelen. Deze beschikt over enorm veel kennis en jarenlange ervaring om dit klusje snel tot een goed einde te brengen. Zo weet je zeker dat het resultaat naar wens zal zijn. Bovendien bespaar je hiermee alsnog op een aantal arbeidskosten, doordat het behangen aanzienlijk minder tijd kosten dan stucen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*