5 tips voor een duurzame woning

huis

Je woning verduurzamen is goed voor het milieu en je portemonnee. Door grote en kleine milieuvriendelijke aanpassingen door te voeren bespaar je veel energie en dus geld. Bovendien kun je voor sommige grote aanpassingen subsidie krijgen vanuit de overheid. Zonde om dit niet aan te pakken, toch? Hoe eerder je begint met verduurzamen, hoe eerder je bespaart.

Ontdek onze tips voor een duurzame woning.

Tip 1: Haal zuinige apparaten in huis

Elektrische apparaten hebben veel energie nodig. Om het energieverbruik en de kosten te verlagen is het slim om het huidige verbruik van alle elektrische apparaten in huis eens nader te bekijken. En met ‘alle’ bedoelen we; groot én klein. De koelkast, vaatwasser, wasmachine, maar ook de magnetron en zelfs de stofzuiger. Want ieder verbruik telt mee. Welk energielabel hebben de apparaten? Zijn je koelkast en vaatwasser ouder dan 6 jaar? Dan is de kans groot dat het energie- en waterverbruik vrij hoog is. Hoe jonger het apparaat hoe zuiniger. Maar ook hoe lager het energieverbruik, hoe hoger de aanschafprijs. Komt het financieel niet uit om een nieuwe koelkast te kopen? Dan is het goed om te weten dat je elektrische apparaten kunt huren. Grote en kleine. Je kunt koelkasten, wasmachines en zelfs een stofzuiger huren. Aantrekkelijk, want als je huurt betaal je geen aanschafkosten en heb je wel snel de meest duurzame apparaten in gebruik.

Tip 2: Vervang de ramen

Houd de kou buiten, vervang de ramen. Enkel en zelfs dubbel glas laten veel koude lucht door. Kies daarom voor HR++ of triple glas. H++ glas bestaat uit een dubbele glasplaat met isolerend glas en een speciale coating. Dit isoleert beter dan ‘normaal’ dubbel glas. Triple glas lijkt erop, maar heeft 3 glasplaten in plaats van 2. Dit isoleert nóg beter dus. Afhankelijk van de plek van je woning; hoek, tussen of vrijstaand, of je nu enkel of dubbel glas hebt en of je kiest voor HR++ of triple glas, kun je tussen de € 120 – € 550 per jaar besparen aan energiekosten.

Tip 3: Wek zelf stroom op

Start met zelf stroom opwekken en laat zonnepanelen plaatsen. Het is even een investering, maar veel gemeentes geven hier subsidie voor. Bovendien heb je het er na 7 jaar weer uit en heb je vanaf dan gratis stroom via je eigen dak. Ook kun je de btw hiervan terugvragen. Zo wordt het financieel wel heel aantrekkelijk. Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn verschilt per woning. Een gemiddelde woning in Nederland heeft er zo’n 10 nodig van 330 Wattpiek. Laat je goed adviseren door een erkende installateur om te ontdekken wat er voor jouw woning nodig.

Tip 4: Verwarm duurzaam

Wil je besparen op gas door duurzaam te verwarmen? Kies voor een zonneboiler of warmtepomp. Een zonneboiler haalt warmte direct uit de zon, een warmtepomp haalt het uit de buitenlucht, grondwater of bodem. Een zonneboiler heeft veel voordelen zoals geen CO2-uitstoot tijdens gebruik, een hoog rendement en verlaging van het gasverbruik. Voorwaarde is een zonrijke locatie en je hebt een cv-ketel nodig voor naverwarming. Een warmtepomp is goedkoop qua onderhoud, heel betrouwbaar en zorgt voor grote kostenbesparing m.b.t. gas. Om optimaal te genieten van een warmtepomp heeft je woning wel goede isolatie nodig. Je kunt de 2 ook combineren. Dit is het meest duurzaam. Is er haast geen zon dan neemt de warmtepomp het werk over. Naverwarming is dan niet meer nodig. Laat je ook wat dit betreft informeren door een erkende installateur.

 

Tip 5: Creëer een refurbished interieur

Wat is een refurbished interieur? En waarom is dat duurzaam? Goede vragen! Een refurbished interieur bestaat uit refurbished producten. Refurbished producten zijn gebruikte producten van hooguit een paar jaar oud. Is refurbished hetzelfde als tweedehands? Nee. Refurbished producten zijn na gebruik volledig nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd door experts. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. 

Door bestaande producten te refurbishen hoeven er geen nieuwe producten gemaakt te worden. Zo ontstaat er minder afval. En daarom is het duurzaam. Refurbished producten raken steeds meer ‘in’, want meer mensen zien de noodzaak van minder afval en duurzaam wonen. Wil je het nóg voordeliger en duurzamer? Huur refurbished producten. Je kunt een refurbished bank, koelkast of droger huren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*