5 tips voor het kiezen van een houten vloer

Veel mensen kiezen voor een houten vloer. Een uitstekende keuze, want een houten vloer creëert sfeer in huis en geeft ook nog veel karakter. Met een goed onderhouden vloer kan je jaren vooruit. Daarnaast kan je met een houten vloer ook zeker kiezen voor vloerverwarming. Let dan wel op welke houtsoort u kiest. In deze blog geven wij 5 tips voor het kiezen van een houten vloer.

Tip 1: Stijlkeuze

Wilt u een bepaalde sfeer in het huis creëren? Of is er een bepaalde inrichting? Dan is het van belang om de juiste vloer te kiezen. Een industriële inrichting vraagt om een andere vloer dan een landelijke inrichting. Verschillende patronen hebben allemaal hun eigen stijl.

Tip 2: De juiste soort

Als het gaat om houten vloeren zijn er verschillende soorten. De keuze kan vallen op een lamelparket, of op een verouderde of planken vloer. De ene soort bestaat uit massief hout en bij de andere is alleen de toplaag van hout. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Tip 3: Kleurkeuze

Een houten vloer is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Het is van belang om een goede keuze te maken tussen een donkere of lichte kleur. Is uw woonkamer van zichzelf al donker? Dan is het verstandig om een lichte kleur te kiezen. Zo wordt de woonkamer niet nog donkerder.

Tip 4: Afwerking

Een houten vloer kan op verschillende soorten manieren worden afgewerkt. Deze kan worden afgewerkt met olie, hardwaxolie en lak. Net als bij het kiezen van de soort, zijn er bij de afwerking ook voor- en nadelen.

Tip 5: Houtsoorten

Dan is er de laatste tip, en dat is het kiezen van de juiste houtsoort. Er zijn veel verschillende houtsoorten mogelijk als het gaat om een houten vloer. Denk hierbij aan eiken, beuken, teak of essen. Elke houtsoort heeft zo z’n eigen pracht.

Bonustip: Onderhoud!

Naast de 5 tips hierboven nog een kleine bonustip. Zorg goed voor je houten vloer. Zo gaat de vloer het langste mee, en geniet je er het meeste van. Wil je de vloer lakken? Lak dan zowel de boven- als de onderkant. Als je dit niet doet, is de kans aanwezig dat de vloer kromtrekt. Ga je oliën of in de was zetten, dan hoef je de onderkant van de planken niet te doen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*