Circulaire sloop in hartje Rotterdam creëert 114 sociale huurwoningen voor starters

Op de locatie van het historische Odeon in de Gouvernestraat komt plaats voor 114 nieuwe huurwoningen welke hoognodig zijn in de Rotterdamse stad. Woonstad Rotterdam maakt hiermee wonen in het oude westelijke stadsdeel weer mogelijk. De circulaire sloop en bouw zorgt voor extra sociale huurwoningen met daarbij een fijne differentiatie door het toevoegen van midden huur en een klein aantal vrije sector huurwoningen.

Circulaire sloop geeft oude materialen een nieuwe bestemming

Er is lang over de definitieve planvorming gesproken waarbij in eerste instantie gekeken is naar renovatie van het oude pand. Maar door de te slechte funderingscondities is uiteindelijk gekozen voor circulaire sloop waarbij met respect voor de historie het oude gebouw is ontmanteld. Zo zijn de oude lichtbakken van Odeon geschonken aan het Wereld Museum in Rotterdam. Daarnaast is het hekwerk door Woonstad en A. van Liempd Sloopbedrijven gedoneerd aan het Dierenhof, de kinderboerderij welke in Wijkpark het Oude Westen zit.

Veel bruikbare en historische materialen zijn bij de circulaire sloop bewaard gebleven en zullen dan ook een tweede leven krijgen via Gebruiktebouwmaterialen.com.

Kinderdagverblijf komt terug op de plek van het oude Odeon

Ook is de sloop van het oude wijk- en kindercentrum van Odeon gestart. Hier wordt een nieuw woongebouw gebouwd. In totaal komen hier 113 nieuwe woningen en een kinderdagverblijf. Ongeveer de helft van de nieuwe woningen worden sociale huurwoningen. Daarnaast komen er woningen in de middenhuur en een klein aantal duurdere vrije sector huurwoningen. De voormalige bewoners uit Odeon die terug willen keren hebben voorrang op een woning in het nieuwe woongebouw.

Planning

De circulaire sloop is eerder dit jaar gestart en de nieuwbouw start halverwege 2023 met doorloop tot en met december 2024. De komende weken zullen de laatste sloopwerkzaamheden plaatsvinden. Sloopbedrijf A. van Liempd hoopt eind 2022 met de sloop klaar te zijn.