Dakrenovatie: werkzaamheden en voordelen

Dakpan

Wanneer je dak de maximale levensduur heeft bereikt of wanneer het dak ernstig beschadigd is, is het tijd voor een dakrenovatie. Bij een dakrenovatie worden alle verouderde of beschadigde onderdelen van je dak vervangen. Een dakrenovatie verbetert de kwaliteit van je dakoppervlak. Lees meer over de werkzaamheden en voordelen van een dakrenovatie in deze blog. 

 

Werkzaamheden dakrenovatie

Wanneer je je dak laat renoveren zijn er verschillende werkzaamheden waaruit je kunt kiezen. Een van de meest voordelige renovatie is het vervangen van de dakbedekking. Lees hieronder welke mogelijkheden er nog meer zijn met betrekking tot een dakrenovatie.

 

 • Vervangen dakbedekking: het vervangen van de dakbedekking is een van de meest voorkomende soorten dakrenovaties. In dit geval wordt de oude dakbedekking verwijderd en vervangen door nieuwe. Je hoeft de oude dakbedekking niet per se te vervangen door hetzelfde soort dakbedekking. Je kunt er ook voor kiezen om een ander soort dakbedekking op het dak te laten leggen. 
 • Overzetdak plaatsen: bij een dak bedekt met roofing, golfplaten of leien is een overzetdak ook een optie. In dit geval hoeft de oude dakbedekking niet vervangen te worden. 
 • Nieuwe dakconstructie: in het geval dat je dakconstructie ernstig verzwakt, is het nodig om een nieuwe dakconstructie te plaatsen. Anders komt de veiligheid van de woning in gevaar. 
 • Plaatsen dakisolatie: het is ook mogelijk om dakisolatie te laten plaatsen. Hiermee bespaar je een hoop op je energiekosten. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft. Dit kan vanbinnen of langs buiten. 
 • Reinigen dak: vervuiling heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je dak. Het is dus belangrijk om het dak regelmatig te laten reinigen.
 • Volledig nieuw dak: wanneer je je huis helemaal gaat renoveren is het ook mogelijk om alles te vervangen: de dakconstructie, het dakbeschot en de dakafwerking. Hierdoor kan je makkelijk uitbreiden in de hoogte of in de breedte. 
 • Asbest verwijderen: wanneer je asbest in het dak hebt moet dit verwijderd worden als je een dakrenovatie wilt uitvoeren.
 • Overige dakrenovaties: er zijn nog een aantal werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd bij een dakrenovatie: het vervangen van boeidelen, nokvorsten of zelfs het bekleden van een dakgoot. 

 

De voordelen van een dakrenovatie

Bij een verouderde dakbedekking is het altijd slim om een dakrenovatie uit te voeren. Hiermee bespaar je namelijk veel reparatiekosten en zorg je er voor dat je er droog en warm bij zit. Daarnaast is een dakrenovatie het ideale moment om dakisolatie aan te leggen. Lees hieronder wat de voordelen zijn van een dakrenovatie:

 • Een dakrenovatie verhoogt de woningwaarde.
 • Het verbetert de isolatie, zo bespaar je op de energiekosten.
 • Een dakrenovatie is sneller uitgevoerd dan het plaatsen van een compleet nieuw dak.