De akoestiek verbeteren op een middelbare school

In grote gebouwen zoals een middelbare school kan bij geluid veel galm ontstaan. Vervelend, omdat er op een middelbare school dagelijks ontzettend veel kinderen rondlopen die veel geluid maken. De galm die ontstaat is niet alleen lelijk, maar kan bij sommige mensen ook voor vervelende hoofdpijn zorgen. Zeker mensen die gevoelig zijn voor prikkels kunnen echt last hebben van veel galm. Zo kun je de akoestiek verbeteren op een middelbare school.

Hoe ontstaat galm

Veel gebouwen met een publieke functie hebben gladde vloeren en muren en bestaan bovendien uit grote hallen en zalen. Hierdoor kan geluid gemakkelijk weerkaatsen. Combineer dat met een heleboel pratende mensen en er ontstaat een vervelende galm. Gelukkig is hier iets aan te doen.

Schakel professionals in

Als je de akoestiek op jouw school structureel wilt verbeteren, kun je professionals inschakelen die het hele gebouw in één keer onder handen nemen (of slechts een gedeelte van het gebouw). De professionals van www.akma.nl kunnen bijvoorbeeld met jouw per ruimte bekijken waar het probleem precies zit en samen met jou naar een oplossing zoeken.

Hang iets aan de muur

Iets op de gladde vloer of muur kan een hoop schelen voor de galm. Nou is het in schoolgebouwen natuurlijk niet heel handig om tapijt op de vloer te leggen, maar door dingen aan de muur te hangen, kun je de galm in het gebouw wel aanzienlijk verminderen. Leuk de muren van de gang bijvoorbeeld op met fotocollages door de jaren heen of met projecten van leerlingen uit verschillende jaargangen. Dat vinden de kinderen zelf waarschijnlijk ook ontzettend leuk. Ook zijn er speciale akoestische wandpanelen te koop, die speciaal gemaakt zijn om de akoestiek in grote ruimtes te verbeteren.

Grote ruimtes opsplitsen

Tot slot kan het helpen voor de akoestiek om grote ruimtes kleiner te maken. Voor de doorstroom is het niet heel handig om dit in de hallen te doen, maar in grote klaslokalen of de mediatheek kun je met scheidingswandjes werkhoekjes creëren, zodat het geluid dat leerlingen en collega’s produceren tot minder ver reikt en de galm in een ruimte verminderd wordt. In ruimtes als de mediatheek kun je ook winst behalen met stoffen meubels, omdat ook deze de weerkaatsing van geluid enigszins kunnen reduceren en daarmee galm kunnen verminderen. Heb je ook last van akoestische problemen? Schakel dan vandaag nog een professional in om je hierbij te helpen!