De belangrijkste voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Bij de laatste meting kwam naar voren dat er al meer dan 12 miljoen panelen op de Nederlandse daken liggen. Dat komt ook door de vele voordelen die ze bieden. In dit artikel nemen we met Solarite.nl alle voordelen met je door. 

Goed voor het milieu

Het is belangrijk om de klimaatdoelen te halen. Daarom is het bijvoorbeeld zaak dat alle huishoudens zo veel als mogelijk op groene stroom overgaan. Dat kan je zelf opwekken en met een omvormer in wisselstroom omzetten. Wat je te veel opwekt kan je zelfs terugleveren aan het stroomnet. Daardoor kan je goede zaken voor het milieu gaan doen.

Minder energiekosten

Het is mogelijk om duurzame maatregelen te nemen om je energiekosten te verlagen. De stroom die je zelf opwekt kan je ook zelf gebruiken. Daardoor heb je dus minder van je energieleverancier nodig en worden de kosten lager. Met de stijgende kosten voor energie is dit dus wel heel aantrekkelijk. Zo kan je flink besparen.

BTW voordelen

Er zitten ook allerlei btw voordelen aan de aankoop en installatie van zonnepanelen. Zo kan je bijvoorbeeld via de belastingdienst de btw terugvragen. Daarnaast is het ook zo dat er steeds meer regelingen komen waarbij je de btw zelfs geeneens hoeft te betalen. Dit moet je wel even goed uitzoeken om zeker te zijn.

Een beter energielabel

Het energielabel is in het leven geroepen om te laten zien hoe energiezuinig een huis is. Je moet dit als eigenaar dan ook verplicht aantonen wanneer je de woning verkoopt of verhuurt. Ook voor nieuwe woningen is dit het geval. Een specialist die het label bepaalt kijkt naar tientallen zaken, zoals het soort woning, het systeem voor ventilatie en verwarming, maar ook naar de duurzame maatregelen die je hebt genomen. Zaken als dubbelglas, woningisolatie en zonnepanelen hebben dus een direct effect. Met tien zonnepanelen kan je energielabel al één of twee niveaus omhoog gaan.

Een hogere WOZ-waarde

Wanneer je zonnepanelen op je dak laat leggen, dan wordt jouw woning ook meer waard. Dit kan de WOZ-waarde ook laten stijgen. De WOZ-beschikking wordt mede bepaald door de verbeteringen aan je woning die je aanbrengt. Het aanschaffen van zonnepanelen valt hier ook onder. Deze worden dan onderdeel van je woning en vallen dus onder onroerend goed. Dit is aantrekkelijk wanneer je voornemens bent om je woning te verkopen. De voordelen voor jezelf zitten dus vooral in de waardevermeerdering en het besparen op energiekosten. Dit weegt gemakkelijk op tegen de verhoging van de WOZ-waarde.