De soorten machines die op een haven gebruikt worden

Huis

Veel mensen zijn gefascineerd door de grootsheid en robuustheid van de enorme machines die op havens gebruikt worden om enorme containers en andere zware vracht op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Wil jij ook weten welke geavanceerde machines er op de haven allemaal gebruikt worden? Lees dan vooral verder!

Hijskraan

De havenmachine die iedereen hoogstwaarschijnlijk wel kent is de hijskraan. Deze enorm hoge constructie moet ook nog eens sterk genoeg zijn om het gewicht van een hele zeecontainer te kunnen dragen en is daarom veel krachtiger dan zijn broertje dat in de bouw gebruikt wordt. Meestal zien ze er daarom ook net wat anders uit. Binnen de categorie havenhijskranen zijn er verschillende soorten, die allen hun eigen specialiteit hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld de scheepswerfkranen, brugkranen en  bovenloopkranen.

Container spreader

Om een container stevig vast te kunnen pakken, dien je een container spreader aan je hijskraan te bevestigen. Dit verstelbare, stalen frame grijpt de container aan alle 4 de hoeken vast, zodat er geen enkele mogelijkheid is dat ie loskomt! Een container spreader en hijskraan vormen dus een onafscheidelijk duo!

Container carrier

Een container carrier is een zwaar metalen frame met wielen eronder. Hierop kun je de container plaatsen en hem vervolgens overal naartoe verplaatsen. Er is alleen wél een voertuig nodig om de container carrier voort te trekken. Meestal wordt hier een tractor voor gebruikt.

Straddle carrier

Ten slotte is er de straddle carrier. Deze lijkt erg op de container carrier in de zin dat het een metalen frame met wielen is en gebruikt wordt om een container mee te verplaatsen. Het grote verschil tussen de twee machines is dat een straddle carrier zelf aangedreven is, terwijl de container carrier door een ander voertuig voortgetrokken moet worden.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*