Deze bouwproducten worden ingezet bij een project

Ben je geïnteresseerd hoe gebouwen worden gebouwd of worden gesloopt? Dan ben je vast ook benieuwd welke bouwproducten worden ingezet bij een bouwproject. We kunnen hier onderscheidt maken tussen prefab en hijstechniek. In dit artikel gaan we dieper in op deze onderwerpen en leggen we uit wat er onder deze bouwproducten wordt verstaan.

1.  Prefab

Prefab is de afkorting van prefabricated. Dat betekent dat de materialen in de fabriek al zo goed als klaar zijn zodat ze op de locatie enkel als een puzzelstukje in elkaar gezet hoeven te worden. Het voordeel van prefab is dat het een bouwen een stuk sneller gaat. Het nadeel is dat alles extra goed gecontroleerd moet worden in de fabriek. Er is geen ruimte voor fouten. Want als de materialen op de locatie niet goed in elkaar passen ontstaat er een probleem. Gelukkig komen deze fouten vrij weinig voor omdat het controleproces zeer uitgebreid is.

Er zijn drie soorten bouwproduct categorieën die onder prefab vallen:

Afstandhouder

Afstandhouders zijn meestal van beton of kunststof gemaakt. Het is een blokje dat ervoor zorgt dat de wapening in een betonconstructie de juiste betondekking krijgt. Dit wordt gedaan door de wapening op een bepaalde afstand tot de bekisting te geven. De afstandhouders kunnen ook in een staaf, ring of strip voorkomen.

Instortvoorziening

Onder instortvoorzieningen worden diverse verankeringsystemen geplaatst die de verbinding zijn tussen materialen voor een permanente of tijdelijke bevestiging.

Magneten

Bij magneten kan je denken aan bouwmagneten die worden ingezet om zware metalen te transporteren.

2.  Hijstechniek

Hijstechniek is de benaming voor hefmiddelen waaronder hijskranen en diverse haken vallen om materialen te verplaatsen en op hun plek te zetten. Onder hijstechniek vallen ook weer drie onderdelen:

  • Verticaal transport
  • Horizontaal transport
  • Valbeveiliging

Verticaal transport

Verticaal transport producten worden ingezet om vrijhangende of geleide lasten omhoog of omlaag te verplaatsen. Denk hierbij aan pallethaken, evenaars, takelaars en kalkzandsteen klem.

Horizontaal transport

Horizontaal transport betekent het transporteren van goederen op dezelfde hoogte. Diverse bouwproducten die hiervoor ingezet worden zijn: spanbanden, stempelplaten, transport trolleys en vijzels.

Valbeveiliging

Het laatste onderdeel is valbeveiliging. Dit zijn allerlei veiligheidsmaatregelen zoals een harnasgordel, karabijnhaken, valstopapparaten en vanglijnen die ingezet worden tijdens ee bouwklus.