Een bouwtekening aanbouw laten maken

prefab aanbouw

Niet alleen voor het bouwen of verbouwen van een volledige woning kan het interessant zijn om een bouwtekening te laten maken. Indien er voor de realisatie van bijvoorbeeld je aanbouw geen omgevingsvergunning is vereist hoef je er in principe niet noodzakelijkerwijs voor te kiezen om een bouwtekening te laten maken. Toch is het zo dat een bouwtekening aanbouw in de praktijk laten realiseren beslist  geen overbodige luxe is, in tegendeel. Ook bij het maken van een aanbouw aan je woning kan er namelijk sprake zijn van een afwijkend eindresultaat. Mocht dat het geval zijn bestaat het risico dat je over geen enkele zekerheid beschikt voor wat het eerder gerealiseerde ontwerp betreft. In ieder geval, alles wat je graag wil weten over een bouwtekening voor je aanbouw zetten we hieronder op deze pagina graag even voor je op een rijtje.

Wat is een bouwtekening aanbouw precies?

Een bouwtekening aanbouw is een bouwtekening die zoals de naam reeds aangeeft specifiek wordt gemaakt voor het realiseren van een aanbouw aan je woning. In heel veel gevallen is het laten maken van een dergelijke bouwtekening voor een  dergelijke constructie niet verplicht omdat ze niet buiten de standaard afmetingen komt van het perceel. Er zijn evenwel ook gevallen waarin dit niet zo is. Vooraleer je een aanbouw laat realiseren is het sowieso een aanrader om een bouwtekening te laten maken. Dit niet in het minst voor je eigen gemoedsrust als eigenaar van het pand. 

Wat zijn de voordelen van een dergelijke bouwtekening?

Een bouwtekening aanbouw laten maken kan zowel verplicht als niet verplicht zijn. Wanneer er een verplichting geldt is het zo dat je niet anders kan dan een dergelijke technische tekening te laten maken. Doe je dat niet? Dan zal je namelijk ook geen omgevingsvergunning kunnen krijgen waardoor de bouw van je aanbouw mogelijks niet door zal kunnen gaan. Zelfs wanneer je in principe niet verplicht bent om een bouwtekening aanbouw te laten maken kan het zeer de moeite waard zijn om te overwegen om dit alsnog te doen. Dit in het bijzonder omdat dit toch heel wat extra zekerheden voor jou met zich meebrengt. Ontstaat er op een zeker ogenblik bijvoorbeeld discussie over bepaalde eisen die je in gedachten had? Dan zal je kunnen vaststellen dat het laten maken van een bouwtekening die eisen meteen zal kunnen staven. 

Hoeveel kost een bouwtekening aanbouw laten maken?

Veel mensen vrezen dat het laten maken van een bouwtekening aanbouw in de praktijk altijd gepaard gaat met torenhoge kosten. Wanneer je graag een bouwtekening wenst te laten maken voor een volledig gebouw dien je inderdaad al snel rekening te houden met een prijskaartje dat zal gelegen zijn rond de minimum 1.000 euro exclusief BTW. Voor een aanbouw liggen deze kosten uiteraard een stuk lager. Het maken van een dergelijke bouwtekening neemt dan ook aanzienlijk minder tijd in beslag. Dit zorgt ervoor dat de kosten in de praktijk ergens uitkomen rond de 150 euro exclusief BTW. Let op, zoals reeds aangehaald is het niet altijd verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het realiseren van een aanbouw. Dit neemt evenwel niet weg dat het zeer de moeite waard kan zijn om ervoor te kiezen om een bouwtekening te laten maken. Zo beschik je in het geval van discussie altijd over een document waar je op terug kan vallen.