Een modern hoogtepunt: lasersnijden

In de moderne industriële wereld is precisie en efficiëntie van cruciaal belang. Het snijden van materialen in diverse toepassingen vraagt namelijk de nodige aandacht. Lasersnijden heeft zich bewezen als een superieure techniek ten opzichte van oudere methoden. Het maakt gebruik van geavanceerde laserstralen om een breed scala aan materialen te snijden. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over deze prachtige, moderne techniek.

Waarom is lasersnijden zoveel beter?

Lasersnijden wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast in de industrie. Dit komt doordat het in veel verschillende opzichten stukken beter werkt dan oudere technieken. Bij oudere technieken moet met de hand of met een machine gezaagd worden, wat arbeid- en tijdsintensiever is. De voordelen van lasersnijden zijn:

 

  • Nauwkeurigheid: een van de meest opvallende voordelen van lasersnijden is de extreem hoge precisie. Dankzij de geconcentreerde laserstraal kunnen complexe vormen en fijne details worden gecreëerd. Dit vermindert ook nog eens verspilling van materiaal en optimaliseert dus de productie.
  • Geen fysiek contact: lasersnijden is een niet-contactmechanisme, wat betekent dat het materiaal niet wordt blootgesteld aan fysieke krachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel bij het gebruik van snijbladen of zagen. Het gebrek aan fysiek contact resulteert in minder slijtage van de gereedschappen en minimaliseert de kans op vervormingen of beschadigingen van het materiaal.
  • Flexibiliteit: doordat lasersnijmachines volledig geprogrammeerd worden, qua diepte van het snijden, patronen en nog veel meer, is het mogelijk om snel te schakelen tussen verschillende snijpatronen en ontwerpen. Dit zorgt voor een hogere mate van aanpassingsvermogen en maakt het proces geschikt voor kleine en grote productie oplagen.

 

Vooral het vermogen van de laser zorgt ervoor dat het zoveel beter werkt dan oudere methodes. Doordat het elk patroon en elke vorm kan uitvoeren, kost het minder tijd om een product van hoogwaardige kwaliteit te produceren.

Wat voor verschillende lasers bestaan er voor lasersnijden?

Lasersnijden lijkt een duidelijk begrip, maar er zijn verschillende soorten lasers die op verschillende materialen worden toegepast.

 

  • Fiber-lasers: deze lasers worden het meest gebruikt om snijwerk-details toe te voegen. Het zijn erg precieze lasers die door glasvezel getransporteerd worden. Met de juiste snijkop is de laser tot aan de millimeter nauwkeurig.
  • CO2-lasers: deze lasers, die koolstofdioxide en andere edelgassen gebruiken om te snijden, worden veelvuldig gebruikt in de metaalindustrie. Ze zijn ontzettend sterk en vervormen het metaal niet. Hierdoor is het gemakkelijk om massaproductie te bewerkstelligen.

Wat kun je allemaal snijden met een laser?

Lasersnijders komen met een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Zo ook het soort materiaal dat je kunt snijden. Uiteraard heeft elk soort materiaal wel een eigen soort lasersnijden nodig, met specifieke gegevens die zorgen dat het materiaal zo sterk mogelijk blijft.

Metalen lasersnijden

In vergelijking met oudere technieken zoals plasma- en autogeen snijden, biedt lasersnijden van metalen superieure precisie, minder vervorming, en de mogelijkheid om complexere vormen te snijden. De snijsnelheid is ook hoger, wat resulteert in een efficiënter productieproces. De lasers kunnen een breed scala aan metalen snijden, terwijl oudere methoden beperkt zijn tot bepaalde soorten metalen.

 

De vervorming van het metaal wordt tegengegaan doordat de laser zo precies en smal is, dat er minder hitte wordt uitgestoten. Hitte vervormt metalen en zorgt ook voor snellere corrosie. Het is dus een mooie ontwikkeling dat een laser zoveel minder invloed op het materiaal uitoefent.

Kunststoffen lasersnijden

Kunststof kan worden lasergesneden met onder andere de fiber-laser of een CO2-laser. In vergelijking met traditionele snijmethoden voor kunststoffen, zoals frezen of stansen, biedt lasersnijden een hogere precisie en een betere afwerking. Bovendien kunnen lasersnijmachines snel schakelen tussen verschillende snijpatronen, waardoor de productie veelzijdiger en flexibeler is.

 

Een bijkomend voordeel, al helemaal vanwege de impact van het maken van kunststof op het milieu, is dat er minimaal materiaalverlies is. Hierdoor komen er minder kunststofdeeltjes in de natuur terecht en hoeft er ook minder kunststof gemaakt te worden.

Hout lasersnijden

Hout wordt voornamelijk lasergesneden met CO2-lasers. In vergelijking met traditionele zaagmethoden, biedt het lasersnijden van hout een hogere precisie en voorkomt het splintering. Dit zorgt ervoor dat fijne houtbewerking minder arbeidsintensief is en een stukje veiliger is. Ook maakt het het snijden van complexe vormen en fijne details mogelijk, zonder de noodzaak voor meerdere gereedschappen of aanpassingen.

 

Aangezien hout een relatief zacht materiaal is, breekt het makkelijk af tijdens het verwerken ervan. Lasersnijden zorgt ervoor dat het hout meer intact blijft, waardoor massaproductie een stuk soepeler verloopt.

Met gemak de strakste lijnen lasersnijden

Hoewel lasersnijden vooralsnog het meest wordt toegepast in de metaalindustrie, wordt steeds meer duidelijk op hoeveel verschillende manieren het toe te passen is. Ook is het steeds gemakkelijker om een eigen mini-laser in huis te krijgen, waardoor je thuis kunt experimenteren met verschillende soorten snijwerk. Dit is echter een behoorlijke investering en je zult ruimte moeten vrijmaken in je garage of schuur, zodat je veilig bezig kunt gaan met het creëren van de mooiste lasergesneden producten.

 

Zorg dus voor strakke lijnen, stevig materiaal en snellere productie door te kiezen voor lasersnijden. Zo zet jij je volgende stappen in de innovatieve toekomst.