Effectief en efficiënt communiceren? Kijk eens naar portofoon kanalen

Algemeen

Als je als leidinggevende werkzaam bent in de bouwsector, weet je hoe belangrijk het is om altijd in contact te blijven met je medewerkers. Vooral als ze op verschillende locaties werkzaam zijn, kan communicatie lastig zijn. Een portofoon kan dan een handig hulpmiddel zijn. Maar wist je dat er veel meer bij komt kijken dan simpelweg een portofoon aanzetten en praten? In deze blog geven we je vijf tips voor effectieve communicatie via portofoon kanalen.

Kies een geschikt portofoonkanaal

Een van de belangrijkste aspecten van portofoon communicatie is het kiezen van het juiste kanaal. Als er bijvoorbeeld meerdere teams tegelijk werken, is het efficiënter om verschillende kanalen te gebruiken om verwarring te voorkomen. Zorg ook dat medewerkers weten welk kanaal ze moeten gebruiken en hoe ze dit kunnen kiezen op hun portofoon.

Hou de berichten kort en bondig

Als je via een portofoon communiceert, is het belangrijk om de berichten kort en bondig te houden. Overbodige informatie kan ervoor zorgen dat de communicatie traag verloopt. Vermijd zinnen als: “Kun je mij horen?”, “Zou je even kunnen herhalen wat je zei?” of “Je bent niet helemaal duidelijk.” Geef in plaats daarvan korte en krachtige berichten, zoals “Bevestiging team A” of “We zijn klaar om te werken op locatie Y”.

Gebruik duidelijke taal

Een andere belangrijke tip voor effectieve communicatie via een portofoon is om duidelijke taal te gebruiken. Vervorming of ruis kan het lastig maken om dingen te begrijpen. Zorg daarom dat je precies zegt wat je bedoelt zonder overbodige informatie. Gebruik zo nodig het NAVO-alfabet (Alfa, Bravo, Charlie, etc) om woorden te spellen die mogelijk verward kunnen worden.

Master-slave configuratie

Een master-slave configuratie is een handige functie die beschikbaar is op sommige portofoons. Dit houdt in dat slechts één apparaat tegelijkertijd kan uitzenden terwijl andere apparaten luisteren. Dit voorkomt overlap en wederzijdse storingen tijdens een gesprek. Zorg ervoor dat de portofoon correct is ingesteld voordat je begint.

Wees bewust van omgevingsgeluiden

Een belangrijk aspect van effectieve communicatie via een portofoon is het bewust zijn van omgevingsgeluiden. Zorg ervoor dat je je portofoon uitschakelt als je in een lawaaierige omgeving bent en wacht tot het rustiger is om te communiceren. Als het niet mogelijk is om het omgevingsgeluid te verminderen, wacht dan even tot de situatie verandert voordat je iets zegt.

Samenvatting 

Als leidinggevende in de bouwsector is effectieve communicatie via portofoon belangrijk om het werk soepeler te laten verlopen. Met een goede aanpak en de hierboven genoemde tips kun je de communicatie tussen jou en je medewerkers optimaliseren. Zorg ervoor dat iedereen weet welke portofoonkanalen er zijn en hoe ze moeten worden gebruikt. Hou je berichten kort en duidelijk en gebruik een master-slave configuratie waar mogelijk. En vergeet niet om rekening te houden met de omgevingsgeluiden. Volg deze tips en je zult in staat zijn om effectief te communiceren via portofoon, waardoor je werk efficiënter en veiliger wordt.

 

Bron: https://teamradio.online/