Nieuwe vloer nodig? Kies voor een eiken vloer, ontdek waarom

Nieuwe vloer nodig? Kies voor een eiken vloer, ontdek waarom

Heeft je vloer zijn beste tijd gehad of heb je een nieuwbouwwoning gekocht en ligt er nog geen vloerbedekking in? Dan raden we je aan om voor een eikenhouten vloer te kiezen. In dit blog vertellen we je waarom eiken vloeren een goede keuze zijn.

De voordelen van eiken vloeren

  • Eikenhout is een tijdloze houtsoort die met uiteenlopende interieurstijlen gecombineerd kan worden.
  • Eiken heeft een lage warmteweerstand waardoor het zeer geschikt is om op vloerverwarming toe te passen (alleen eiken lamelparket is geschikt, daarover straks meer).
  • Eikenhout kan tegen een stootje waardoor het een ideale houtsoort is voor in de woonkamer.
  • Doordat eiken goed te bewerken is kun je er in principe alle legpatronen voor houten vloeren mee leggen.
  • In vergelijking met andere houtsoorten is eikenhout een stuk goedkoper en vaak ook sneller leverbaar.
  • Het eikenhout kan in principe in iedere gewenste kleur worden afgewerkt.
  • De boomstam van de eik bevat zowel hout met veel knoesten als hout met weinig knoesten. Daardoor past het zowel in een minimalistisch interieur als in een landelijk interieur.

Je ziet, eiken vloeren bieden tal van voordelen die andere vloersoorten je niet kunnen bieden.

Eiken vloer op vloerverwarming

Steeds vaker kiezen mensen voor vloerverwarming, zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande bouw. Zoals net aangegeven kan een eikenhouten vloer op vloerverwarming worden gelegd, maar alleen als je voor eiken lamelparket kiest. 

Lamelparket is een gelaagde houten vloer met een onderlaag van kruislings verlijmd berkenmultiplex en een toplaag van massief eikenhout. Deze samenstelling zorgt ervoor dat het hout nauwelijks krimpt of uitzetten als gevolg van schommelingen in de temperatuur en het luchtvochtgehalte.

Eiken vloeren en onderhoud

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een houten vloer eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en de vloer dweilen met speciale vloerzeep is voldoende. Precies, dat is het zelfde onderhoud als voor andere vloersoorten.

Het enige verschil in het onderhoud op lange termijn, is dat je eiken vloeren ongeveer eens in de vijf jaar met een onderhoudsolie moet behandelen. Op die manier zorg je ervoor dat de toplaag in goede conditie blijf en minder snel beschadigd. 

Mochten er onverhoopt toch grotere beschadigingen in de vloer ontstaan die niet met de onderhoudsolie zijn weg te werken, dan kun je de eiken vloer schuren en opnieuw afwerken. Je vloer ziet je daarna weer als een nieuw uit.

Eiken vloeren en kwaliteitsverschillen

Een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen voor een eikenvloer is de kwaliteit. Er zijn namelijk helaas veel prijsstunters op de markt waar je voor een paar tientjes per vierkante meter een eiken vloer kunt kopen. 

Vaak zijn dergelijke vloeren gemaakt van spinthout. Dit is het buitenste gedeelte van de boomstam. Het nadeel van dit hout is dat het relatief zwak is en daardoor snel kan beschadigen. Bovendien zijn de houttekeningen minder mooi waardoor de uitstraling van de vloer niet optimaal is.

Ons advies is om weg te blijven van partijen die tegen dumpprijzen eiken vloeren aanbieden en voor kwaliteit te kiezen. Een eiken vloer een hoge kwaliteit die goed onderhouden wordt, levert je een leven lang vloerplezier op. Dat is de investering meer dan waard!