Het belang van een regelmatige inspectie van hijsmiddelen

certificaat

Iedereen die met hijs- en hefgereedschap werkt, weet hoe zwaar dit gereedschap wordt belast. Maar ook dat er vaak tientallen bewegende onderdelen en stukken bij een operatie betrokken zijn.

Nauwgezette planning is vereist, en alleen de beste kwaliteit mag worden gebruikt. Hoe goed het materieel ook ontworpen en gebouwd is, het zal onvermijdelijk te lijden krijgen van natuurlijke slijtage en schade door langdurig gebruik.

Sommige hijswerkzaamheden vereisen dat de uitrusting tientallen, misschien wel honderden keren per dag wordt gebruikt. Deze herhaalde cyclus zal op natuurlijke wijze de kwaliteit van het materieel aantasten. Daarom is het testen, inspecteren en certificeren van hijs- en hefmiddelen zo belangrijk.

Neem het serieus

Het testen en de inspectie van de hijs- en hefmiddelen door een ekh-keurmeester moet serieus worden genomen. Er zijn veel redenen waarom. Wanneer er gewerkt wordt in een bedrijfstak waarin hijs- en hefmiddelen dagelijks gebruikt worden, is het natuurlijk belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier kan. Vele mensen lopen werkgerelateerd letsel op. Een heel aantal verliest het leven vanwege een bedrijfsongeal. In de bouwsector is dit percentage het hoogst. De bouwsector is een grootgebruiker van hefmiddelen. Alle cijfers op dit vlak zijn schokkend. Ook al worden er geen details bij deze cijfers gegeven over de oorzaken van deze ongevallen, toch is er een grote kans dat sommige ongevallen vermijdbaar waren geweest.

Het regelmatig inspecteren, testen, onderhouden en certificeren van hefapparatuur is één stap die kan worden genomen om ervoor te zorgen dat alle apparatuur in goede staat wordt gehouden. Dit zal op zijn beurt ongevallen als gevolg van defecte apparatuur voorkomen. De uitrusting natuurlijk te allen tijde in een goede staat van werking blijven.

Waarom is een keuringscertificaat belangrijk?

Ten eerste zijn ze een cruciaal document om te kunnen overleggen als er onverhoopt een ongeluk gebeurt. Het is een bewijs dat aantoont dat er voldoende maatregelen zijn genomen om de juiste bescherming te bieden. Maar meer dan dat, de verkoop en het gebruik van namaakgoederen blijft toenemen. Dit is misschien geen probleem als het om kleding gaat, maar als het om hefapparatuur gaat, kan het ernstige schade veroorzaken. Met de juiste keuringen door deskundigen is er een door de industrie geaccepteerd certificaat voorhanden, dat bewijst dat de uitrusting geschikt is voor de taak die moet worden verricht. Het toont ook aan dat er alles aan is gedaan om een ongeval te helpen voorkomen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*