Polycarbonaat kanaalplaten zijn een veelgebruikt materiaal voor bijvoorbeeld daken van serres, carports en overkappingen. Ze zijn hier zo geschikt voor vanwege hun lichtgewicht, slagvastheid, lichtdoorlatendheid én het materiaal is maar liefst 250 keer sterker dan glas. Ook nog eens super veilig dus! Wel heb je de kans dat er wat vuil op gaat hopen in de kanalen van de polycarbonaatplaat, maar om de platen zo mooi mogelijk te houden zie je hier liever geen viezigheid in terug. Maar hoe kun je dit voorkomen?
Vuil voorkomen
- Misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de platen al schoon zijn vóór ze geplaatst en gebruikt worden. Na het zagen van de platen kan het zijn dat er wat zaagslijpsel achterblijft in de kanalen van de polycarbonaatplaat. Dit kun je gemakkelijk verwijderen met een stofzuiger of luchtcompressor. Zo heb je in ieder geval een goede start.
- Daarnaast is het super belangrijk om anti stof tape aan te brengen. Deze is er in 2 varianten: open en dicht en hebben beide hun eigen functie op een polycarbonaat kanaalplaten dak. In de kanalen van de polycarbonaatplaat zit lucht die, door zonlicht en warmte op de plaat, kan condenseren. Door het gebruik van de antistoftape kan er geen viezigheid in, maar kan deze condens wel weg uit de plaat. Zo blijven de kanalen schoon en kan er doordat het vocht makkelijk weg kan ook geen schimmel ontstaan. De open variant pas je toe op de kopse kant van de onderzijde (de laagste kant) van de kanaalplaat, de dichte variant op de kopse kant van de bovenzijde (de hoogste kant).
Geen vuil in, maar op de platen?
Je weet nu hoe je vuil in de polycarbonaat kanaalplaten het beste tegengaat, maar vuil op de kanaalplaten kan je helaas niet zo goed voorkomen. Gebruik bij het schoonmaken van het dak geen schurende middelen, maar gebruik alleen een zachte bezem of doek. Schurende middelen kunnen namelijk beschadigingen aanbrengen op het dak en zo de lichtdoorlatendheid en uitstraling verminderen.
Extra tip!
Polycarbonaat kanaalplaten zijn UV-bestendig, maar wel maar aan één zijde. Dit is aangegeven door middel van folie op de platen. Houd hierbij rekening met het installeren van de platen dat de UV-bestendige zijde richting de zon ligt. Het handigst is om de folie pas te verwijderen zodra de plaat op zijn plek ligt. Zodra het folie eraf is, zie je namelijk geen verschil meer tussen de twee zijdes. En ligt de zijde zonder UV bescherming richting de zon? Dan krijg je binnen de kortste keren last van een geel uitgeslagen kanaalplaat.