Motorolie in de bouw? Hier wordt het voor gebruikt

Motorolie in de bouw

Ruwe olie is een fossiele brandstof, die ook wel petroleum of aardolie wordt genoemd. Olie bestaat uit de dode resten van organismen: planten en dieren. Na verloop van tijd wordt deze laag bedekt door lagen van zand, grind en klei. Door de toenemende druk van de bedekkende lagen stijgt de temperatuur van de laag met organisch afval. Door een chemisch proces ontstaat er vervolgens aardolie. Het wordt voor machines en auto’s pas bruikbaar als het wordt bewerkt naar motorolie. in dit artikel leer je over de totstandkoming van motorolie en gebruik in de bouw.

Wat is motorolie?

Motorolie is een bewerkte aardolie die als de volgende functies heeft: smeren, beschermen, reinigen en koelen. Het houdt de onderdelen van een machine draaiend en soepel, zonder dat deze hierbij vermogen verliest. Het wordt het meest gebruikt voor de motoren van auto’s. De beste motorolie zoekt de balans in maximaal vermogen en maximale brandstofbesparing, want een zuinige olie scheelt in de kosten. In de Olievoordeelshop vindt je natuurlijk de juiste motorolie. Ook is efficiëntie van belang bij het milieubewust omgaan met gemotoriseerde voertuigen.

Motorolie in de bouw

Machines die topprestaties moeten leveren in de bouw staan onder veel druk. Deze machines moeten maximaal presteren, ook wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, en dat is vaak zo in de bouw. Het is belangrijk dat deze machines gesmeerd lopen, en hier is motorolie voor nodig. Er is een speciaal soort motorolie die gebruikt wordt voor zwaar transport en heavy-duty machines, zoals vrachtwagens, kranen en shovels. Deze olie zorgt ervoor dat de machines ook prestaties kunnen leveren in vervuilende en zware omstandigheden.

Zorg voor het goed smeren van de machines in de bouw, deze machines worden voornamelijk gebruikt om het werk gemakkelijker te laten verlopen. Zorg dus goed voor de machines die je daarbij helpen. Meet op tijd hoeveel olie er in de machines zitten. De fabrikant geeft altijd aan wanneer je de olie zou moeten vervangen. Gebruik hierbij ook de juiste oliefilters en zorg dat je genoeg van deze hebt om te gebruiken bij het vervangen van de olie.