Nieuwe kozijnen kiezen: hier moet je aan denken

Nieuwe kozijnen kiezen: hier moet je aan denken

Ben je de trotse eigenaar van een oudere woning? Dan is het goed om eens extra aandacht te besteden aan de kozijnen. De kans is groot dat deze inmiddels wel aan vervanging toe zijn. Niet alleen omdat hun levensduur verstreken is, maar ook omdat ze veel minder goed isoleren dan de kozijnen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Vaak worden deze dan vervangen door kozijnen van kunststof. Maar hoe weet je of dit ook voor jou de beste keuze is? Waar let je op als je nieuwe kozijnen aanschaft? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij. 

Houd rekening met het prijsverschil per materiaal 

Nieuwe kozijnen vragen om een flinke investering. Toch verschilt de kostprijs wel per materiaal. Zo zijn aluminium kozijnen bijvoorbeeld een heel stuk duurder dan kunststof kozijnen. Daarom is het belangrijk om van tevoren een budget vast te stellen en op basis daarvan het meest geschikte materiaal uit te kiezen. Natuurlijk speelt niet alleen de prijs een belangrijke rol in deze afweging, maar ook de levensduur en de kwaliteit. Daarom is het goed om de voor- en nadelen van elk materiaal op een rijtje te zetten en voor jezelf te bepalen wat jij belangrijk vindt. Zo is het eenvoudiger om de juiste beslissing te maken. 

Onderhoud 

Ook is het goed om over het onderhoud na te denken. Hoeveel onderhoud wil je jaarlijks verrichten aan de kozijnen? Wees je ervan bewust dat dit onderhoud ook weer de nodige kosten met zich mee zal dragen. Denk bijvoorbeeld aan houten kozijnen. Deze moeten regelmatig geschuurd en overschilderd worden. Dit kost niet alleen tijd, maar ook geld. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor het milieu. 

Als je op zoek bent naar onderhoudsarme kozijnen, dan zijn kunststof kozijnen de beste optie. Deze blijven mooi door ze simpelweg incidenteel af te nemen met een vochtige doek. Meer onderhoud is er niet nodig. Bovendien beschikken ze over een zeer lange levensduur, waardoor je hier dus echt jaren geen omkijken meer naar hebt. 

De uitstraling 

Vergeet niet dat de kozijnen voor een groot deel de uitstraling van jouw woning kunnen beïnvloeden. Daarom is het ook niet geheel onbelangrijk om met de uitstraling van het kozijn rekening te houden. Welk kozijn dan de beste keuze is, hangt ook af van de stijl van jouw woning. Als je in een zeer klassieke woning woont, dan vind je houten kozijnen misschien beter staan. Als je toch liever een onderhoudsvriendelijke keuze maakt, dan zou je ook nog kunnen kiezen voor kunststof kozijnen in houtlook. Zo creëer je de juiste uitstraling, maar geniet je wel van de voordelen van kunststof.

Wist je dat je soms verplicht bent om voor houten kozijnen te kiezen? Dit zien we bijvoorbeeld terug bij monumentale panden. Het is in dat geval niet toegestaan om voor aluminium of kunststof te kiezen om de natuurlijke pracht van het pand te bewaren.