Onderhoudstips voor kozijnen

Je kent het vast. Je kijkt door je net gezeemde ramen. Alsof er geen glas zit en je zo naar buiten kan reiken. Maar dan kijk je langer en zie je die vieze kozijnen. Zonde! Tijd om daar wat aan te doen. Maar niet te snel. Lees hier eerst hoe je dat het beste kan aanpakken. Elk materiaal heeft tenslotte zijn eigen do’s en don’ts. 

Hout

Om maar gelijk met het lastigste materiaal te beginnen, kijken we naar hout. Bij het raamkozijn kopen leek het een goed idee, maar door de jaren heen heeft het Nederlandse weer haar sporen achtergelaten. Spetters regen, modder en zand hebben hun best al gedaan, maar de insecten uit de tuin kunnen daar ook wat van. Daarom is het belangrijk om regelmatig een keertje een doekje te halen over de kozijnrand. Bijvoorbeeld even met de zeem beurt mee. Doe dit dan met een zachte borstel. Hiermee verwijder je de vuilresten. Check het hout gelijk even op rotte plekken, die moeten zo snel mogelijk behandelt worden. Met een natte doek uit een lauwwarm sopje van water en zeep kun je langs de hardnekkige vlekken. Als laatst kun je de kozijnen afnemen met wat schoon water.

Kunststof 

Ben je slim geweest met kunststof kozijnen kopen? Dan is het onderhoud een stuk makkelijker. De poetsbeurt is veel minder vaak nodig dan bij de houten kozijnen, maar eens in het jaar wordt wel aangeraden. Daarbij is een vochtig doekje meer dan genoeg. Geen gekkigheid nodig. Wil je er toch wat extra aandacht aan besteden? Droog ze dan even goed af met een microvezeldoekje. Zo blijven er geen druppel vlekken zichtbaar. Je kunt er ook voor kiezen om de kozijnen af te doen met autowas. Geeft hetzelfde resultaat als speciaal kunststof schoonmaakmiddel of kozijnen waxmiddel, maar scheelt weer in de portemonnee. 

Aluminium

Als je tevreden was over de onderhoudsfrequentie van kunststof kozijnen dan zal je ook blij zijn met aluminium. Jaarlijks een doekje erover en klaar is kees. Je kunt een doek of lap stof gebruiken om wat overtollig vuil van de randen te boenen, maar intensiever dan dat zal het niet worden. Als sopje kun je gewoon een emmertje vullen met allesreiniger en water naar aangegeven hoeveelheid. Werkt dit nog niet goed genoeg, omdat er een eigenwijs plekje maar niet weg wilt gaan. Dan kun je op zoek naar speciaal schoonmaakmiddel voor aluminium. Maar waarschijnlijk kom je met een gemiddeld schoonmaakmiddeltje al een heel eind.