Upgrade je trap via een DIY renovatie

Een trap is een praktische en onmisbare constructie voor elk huis of elke ruimte met minimaal twee verdiepingen. Trappen dienen daarbij voor meer dan enkel een functioneel doel. Een trap heeft natuurlijk ook een visuele aanwezigheid.

Zelf een trap renoveren is een betaalbare manier om de stijl van je huis naar een hoger niveau te tillen. Zeker als je weet dat trappen in feite één van de meest verwaarloosde onderdelen in veel woningen zijn. Ontdek juist daarom allerlei ideeën in dit artikel voor een DIY trap renovatie die een stijlvolle design statement in je huis zullen maken.

Hoe een trap op te knappen?

Precies weten waar je het beste met jouw DIY traprenovatie kunt beginnen, kan één van de moeilijkste stappen zijn. Gelukkig zijn er afhankelijk van jouw stijl, budget en bestaande interieurontwerp, tal van opties om uit te kiezen. Een trap die bouwkundig in orde is, kan immers op veel verschillende manieren simpel gerenoveerd worden. We behandelen hieronder enkele aanpassingen die jij kunt aanbrengen om de stijl van je trap aangenaam te verhogen.

Renoveer de trapleuningen

Trapleuningen bieden een perfecte ondersteuning bij het gebruik van een trap. Ze kunnen veelal eenvoudig opgeknapt door het een andere kleur of materiaal te geven; zoals het toevoegen van glaspanelen of het gebruik maken van RVS. Waarom zou je bijvoorbeeld geen extra wandrail toevoegen? Dit laatste zorgt dan voor extra veiligheid bij het op- en aflopen van de trap.

Verander de traptreden en stootborden

Zowel treden als stootborden kunnen na verloop van tijd slijten. Door deze te vervangen, kun jij de visuele structuur van jouw trap vlot bijwerken en tegelijkertijd de stevigheid verbeteren. Een andere slimme mogelijkheid is om hier van HomingXL laminaat overzettreden gebruik te maken. Die zijn in veel kleuren en patronen verkrijgbaar. Om de trap ruimte zo geheel naar jouw persoonlijke wens te stijlen.

Vervang de balusters en plaats nieuwe palen

Als jij wel tevreden bent met de structuur van jouw trap, dan kan een DIY trap renovatie ook enkel uit het vervangen van de balusters en nieuwe palen bestaan. Onthoud daarbij goed dat vooral contrasterende materialen en kleuren zeer goed bij een moderne trap passen.

Voeg een opslagplaats toe

Eén van de gemakkelijkste manieren om je trap een unieke stijl te geven, is door opbergruimte onder de trap toe te voegen. Een opslag onder de trap zorgt per slot van rekening voor een bijzonder efficiënt gebruik van deze loze ruimte. Je kunt daar bijvoorbeeld, door middel van een aantal simpele planken, een boekenkast installeren.

Een trap is vaak het eerste dat mensen opvalt als ze een huis betreden. Dus als die van jou verouderd is, dan is het de hoogste tijd voor een renovatie in stijl. Zo’n traprenovatie kan zowel helpen om de visuele aantrekkingskracht van je woning te verbeteren. Dit alles door het een frisse en modieuze uitstraling te geven!