Verschillen bij financiering van bestaande- en nieuwbouw woning

financiering van bestaande- en nieuwbouw woning

Ben je van plan een nieuwbouwwoning te gaan kopen? Dat is waarschijnlijk een verstandige keuze, zeker voor een starter! Je hebt voorlopig weinig onderhoud aan je woning, je hebt een gloednieuw huis en ook een enorm lage energierekening. Een deel van de nieuwbouwwoningen is tegenwoordig zelfs energieneutraal. Veel voordelen dus! Er zijn wel een aantal verschillen tussen de financiering van bestaande bouw en een nieuwbouwwoning. Benieuwd waar je op moet letten bij een nieuwbouwwoning financieren? Lees dan vooral verder in onderstaande tekst en kom meer te weten over de verschillen.

Meer lenen bij een nieuwbouwwoning

Een van de eerste grote verschillen is dat je meer kunt lenen bij een nieuwbouwwoning. Dit komt vooral doordat een nieuwbouwwoning energiezuiniger is. Ze zijn vaak goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen of een warmtepomp. De overheid wil groen wonen verder stimuleren, waardoor je ook meer kunt lenen bij een energiezuinige woning. Vaak kan dit verschil ten opzichte van bestaande bouw oplopen tot wel duizenden euro’s. Dit maakt de financiering van een nieuwbouwwoning een stuk aantrekkelijker. 

Het meefinancieren van meerwerk

Wil je de nieuwbouwwoning helemaal aan jouw wensen laten voldoen? Bijvoorbeeld een extra dakraam, een andere keuken of een aangelegde tuin? Dan krijg je te maken met meerwerk. Het kan voorkomen dat je die kosten wilt meefinancieren. Het voordeel bij een nieuwbouwwoning is dat je dit voor de volle 100% kunt meefinancieren, waar dit bij bestaande bouw vaak maar 60 tot 80% is. 

Dubbele lasten

Bij een nieuwbouwwoning heb je de mogelijkheid om de bouwrente mee te financieren in de hypotheek. Gedurende de bouw van de woning neem je een deel van de lening op en betaal je daar hypotheekrente op. Over het deel dat niet is opgenomen ontvang je rente. Dit verschil in rente is de bouwrente en dit bedrag zal steeds verder oplopen. 

Overdrachtsbelastingen

Een ander verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw heeft te maken met de kosten die bij de koop komen kijken. Bij bestaande bouw heb je dan te maken met kosten koper. Je zult hierbij als koper dus ook kosten voor de leveringsakte en de overdrachtsbelasting moeten betalen. Dit is in tegenstelling tot de situatie bij nieuwbouw. Je krijg hier namelijk te maken met de koopsom Vrij op Naam. Dit wel zeggen dat je als koper geen extra kosten bent verschuldigd. Een ander voordeel is dat je bij een nieuwbouwwoning ook geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen: iets wat een hoop geld kan schelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*