Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van de energie van de zon. Bij het opwekken van elektriciteit wordt door de zonnepanelen geen brandstoffen verbruikt of vervuilende stoffen in de lucht uitgestoten.
Elektriciteit terug leveren
De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken kun je meteen gebruiken in je woning. Maar soms, op zonnige dagen, wekken de panelen meer elektriciteit op dan je op dat moment gebruikt. Dit overschot aan elektriciteit kun je weer terugleveren aan de energieleverancier. Voorheen was de elektriciteitskabel die je meterkast in loopt éénrichtingsverkeer maar als je elektriciteit over hebt kun je via dezelfde kabel dit overschot het energienet in terug sturen.
Je energieleverancier is verplicht om de elektriciteit die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de elektriciteit die je van hun afneemt, dit heet salderen. Deze zogenoemde salderingsregeling gaat waarschijnlijk vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd worden. Je zal dan waarschijnlijk minder vergoed worden voor de elektriciteit die je teruglevert.
Soorten zonnepanelen
De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn de blauwe polykristallijne zonnepanelen en de meestal zwarte monokristalijne zonnepanelen. Hoe hoger het aantal Wp (wattpiek) per paneel hoe meer elektriciteit elk paneel kan opwekken. Voor de monokristalijne panelen betaal je vaak een hogere prijs per Wp dan voor de polykristallijne panelen.
Terugverdientijd zonnepanelen
De kosten voor installeren van zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door de materiaalkosten, de zonnepanelen in Noord-Brabant en de omvormers. Op arbeid kun je soms nog wel wat besparen waardoor het verstandig is om bij meerdere partijen offertes op te vragen. De prijzen van zonnepanelen zijn ten opzichte van enkele jaren geleden aardig gezakt maar pas op voor te goedkope panelen.
De totale (mogelijke) opbrengst van je zonnepanelen in kWh kun je uitrekenen door het aantal Wp van je totale installatie te vermenigvuldigen met 0,85. De hoeveelheid kWh kun je dan vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh. Dan weet je hoeveel geld je installatie ongeveer op jaarbasis kan opwekken. Als je de totale kosten van de installatie en aanschaf van de zonnepanelen deelt met de jaarlijks geschatte opbrengst kun je het aantal jaren uitrekenen tot de installatie is terugverdiend. Gemiddeld verdien je de zonnepanelen binnen 7 jaar terug en gaan panelen 25 jaar mee.
Waarde verhoging woning
Het is de vraag of het huren van zonnepanelen daadwerkelijk rendabel is om de waarde van je woning te vergroten. Maar als er in één straat 2 vergelijkbare woningen te koop staan waarvan er een voorzien is van zonnepanelen en de ander niet dan is de woning voorzien van zonnepanelen voor potentiële kopers vaak interessanter.