Wat is 3D laserscanning?

3D laserscanning

Je hebt misschien wel eens gehoord van 3D laserscanning, maar wat is het eigenlijk? Dit leggen we je graag uit. Het gaat bij deze manier van scanning om een geavanceerde techniek, hiermee wordt het mogelijk gemaakt om op een gedetailleerde manier belangrijke informatie in kaart te brengen. Het gaat dan over de daadwerkelijke situatie van constructies, gebouwen, terreinen of bruggen en installaties bijvoorbeeld. 3D laserscanning is een hele snelle manier en het werkt ook heel nauwkeurig. Wat ook een voordeel hiervan is, is dat het vaak gewoon plaats kan vinden wanneer dat de reguliere werkzaamheden gaande zijn. Er hoeft dus geen vertraging op te treden, er hoeft geen werk stilgelegd te worden om te scannen. 

 

Wat gebeurt er na een 3D laserscanning?

Het is van belang dat er eerst de tijd wordt genomen voor 3D laserscanning, maar omdat het een snelle techniek is zal je al snel gegevens binnenhalen. Op het moment dat het proces van scannen klaar is, worden de losse meetgegevens allemaal verwerkt, met als resultaat een geregistreerde pointcloud. De kwaliteit van dit resultaat is iedere keer weer afwachten, dit hangt namelijk af van bijvoorbeeld de hard- en software, het aantal metingen, de standplaatsbepaling en van de kennis en expertise van de bepaalde materie. Alle gegevens kunnen altijd omgezet worden naar een 3D BIM model wanneer dat een meerwaarde heeft voor de situatie om meer inzicht te krijgen in de gegevens. 

 

Meer dan 3D laserscanning

Omdat 3D laserscanning een speciale techniek is, kan niet iedereen dat voor je verzorgen. Een speciaal bedrijf kan dit voor je realiseren en kan met 3D laserscanning dan 3D opnamen maken van hoogwaardige puntenwolken. Er wordt dan gebruik gemaakt van geavanceerde 3D scanners en goede software. Er zijn ook nog andere mogelijkheden, als je bijvoorbeeld gebouwen of bruggen in 3D vast wil leggen kan dat ook met drones die werken met LIDAR opnamen. Er kunnen zelfs 3D opnamen onder water worden gemaakt met multi-beam metingen, hierdoor kunnen onzichtbare bodemgegevens vast worden gelegd. Je weet zelf wat je nodig hebt om bepaalde gegevens nauwkeurig in kaart te brengen en zoals je ziet zijn er methoden genoeg om je daarin te helpen.