Wat zijn breukstenen precies en wat kun je ermee?

steen

Misschien heb je er weleens van gehoord, breukstenen. Bijvoorbeeld op een feestje, toen  vertelde een goede vriend dat hij net een paar nieuwe schanskorven met breukstenen had laten plaatsen in zijn achtertuin. Weet je nog hoe enthousiast hij hierover stond te vertellen. Nu wil je natuurlijk ook meer weten over breukstenen en wat je er precies mee kunt. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van dit bijzondere gesteente en vertellen we je alles wat je moet weten over breukstenen. Wie weet is dit ook wel een leuke toevoeging aan jouw tuin?

Niet zomaar een steen

Laten we eerst eens beginnen met wat breukstenen precies zijn. De naam breuksteen verwijst niet zozeer naar een steensoort, maar meer naar de wijze waarop deze stenen gevormd worden. Het begint allemaal hoog in de bergen. Hier wordt door middel van dynamiet de zijde van de berg gebroken in verschillende grote rotsblokken. Deze brokken worden vervolgens door een breker gebroken in verschillende maten breukstenen. Door het proces van breken ontstaan allemaal verschillende stenen. Elk gekenmerkt door hun eigen vorm en omvang. Je vindt geen twee breukstenen die identiek aan elkaar zijn. Doordat breukstenen zo uniek zijn wat betreft vorm en uiterlijk, worden ze veel toegepast in tuinen. Een perfecte manier om een wat ruwer, natuurlijk tintje aan je tuin te geven.   

Verschillende soorten breukstenen

Zoals gezegd verwijst de term “breuksteen” dus naar de manier waarop deze stenen gewonnen worden. Als gevolg hiervan komen breukstenen in verschillende soorten. Het hangt er volledig van af uit wat voor soort gesteente de brokken worden gewonnen. Dit zorgt ervoor dat je breukstenen in verschillende kleuren en patronen vindt. Een breuksteen gewonnen uit basalt is bijvoorbeeld mooi donker van kleur en erg hoekig van vorm. Perfect voor als je op zoek bent naar een wat harder contrast in je tuin. Breukstenen van basalt vind je veel terug in moderne tuinen. Aan de andere kant van het kleurenspectrum vinden we de zogeheten yellow sun breuksteen. Deze heeft een prachtige zachtgele kleur,waardoor hij een mooie en natuurlijke tint toevoegt aan je tuin. Deze soort breuksteen past perfect bij groene tuinen. Een andere unieke en zeer populaire breuksteen die je veel ziet zijn lava breukstenen. Deze worden gewonnen uit afgekoelde brokken lava. Ze bezitten een mooie kleur die bestaat uit een mix van rood, bruin, grijs en zwart. Ondanks hun robuuste uiterlijk zijn lavastenen verrassend licht van gewicht. Met hun unieke uitstraling zijn ze een prachtige toevoeging voor elk soort tuin. Dit zijn slechts een aantal bekende breukstenen. Wil je breukstenen kopen of ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? In Nederland hebben we meerdere aanbieders die gespecialiseerd zijn in breukstenen en schanskorven. 

Een unieke toevoeging aan je tuin

Breukstenen worden hoofdzakelijk toegepast als decoratief element aan je tuin. Meestal worden ze gecombineerd met schanskorven. Dit zijn metalen constructies in rechte of ronde vormen, bedoeld om grond, hout of breukstenen vast te houden. In de Middeleeuwen werden schanskorven al gebruikt als verdedigingswerken. Dit waren vaak improvisorische barricades bedoeld om troepen te verdedigen tegen aanvallen van de vijand. Tegenwoordig gebruiken we schanskorven als een manier om tuinen op te fleuren. Het principe van een schanskorf is vrij simpel. Het voordeel ervan is dat je er ontzettend veel creatieve kanten mee op kunt. Een van de meest voorkomende toepassingen van breukstenen schanskorven zijn schuttingen. Een schanskorf gevuld met verschillende soorten breukstenen creëert een unieke en robuuste afzetting van je tuin. Niet alleen is dit esthetisch mooi om naar te kijken, het geeft je ook nog eens een veilig gevoel. Je kunt echter veel meer met schanskorven. Zo worden ze ook gebruikt om bloembakken van te maken of als afzetting van je vijver. Ook in het openbaar worden schanskorven gevuld met breukstenen steeds meer gebruikt bij waterschapsprojecten. Langs kanalen en oevers worden grote schanskorven geplaatst om het golvende water op te vangen. Breukstenen zijn dus niet zomaar een steen!