Stel: je bent heel blij met je huis en je wilt er graag blijven wonen, maar de huiskamer is eigenlijk wat te klein, een grotere keuken zou fijn zijn (voor dat prachtige kookeiland dat al lange tijd op je verlanglijstje staat), je wilt een echt thuiskantoor om in te werken of je hebt wat grond ‘over’. In deze gevallen kun je kiezen voor een aanbouw om je woning uit te breiden. Een aanbouw zorgt direct voor meer ruimte en licht in huis en zal de waarde van het pand verhogen. Wij geven je diverse mogelijkheden voor een aanbouw.
1. Traditionele aanbouw op de begane grond
Met een traditionele huis aanbouw kun je bijvoorbeeld de achterkant of zijkant van je woning uitbouwen en een erker, bijkeuken of garage aanbouwen. Deze aanbouw kan worden uitgevoerd in vrijwel dezelfde kleur als het huis en past bij bijna elke woning. Omdat het je woning flink verandert, is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt voor een aanbouw. Dit kun je online controleren.
Een ander soort aanbouw – die verschilt van de rest omdat het in feite gaat om alleen een frame met glas erin – is de serre. Dankzij een serre kun je aan alle kanten naar buiten kijken en genieten van je tuin. Een serre plaatsen kost minder dan het realiseren van een stenen aanbouw. Zorg bij een glazen aanbouw wel voor een goede isolatie zodat het ’s winters niet te veel afkoelt.
2. Prefab (kant-en-klare) aanbouw
De typen aanbouw die hierboven staan genoemd kunnen ter plaatse worden gebouwd. Maar je kunt ook kiezen voor een voorgefabriceerde ofwel prefab aanbouw. Hiervan liggen de kosten lager maar de kwaliteit – dankzij strakkere maatvoering – is beter dan bij een traditionele aanbouw. De gebruikte materialen zijn hetzelfde, maar een prefab aanbouw wordt vooraf op een werkplaats gemaakt. Hierdoor is men niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook qua prefab aanbouw is veel mogelijk: je kunt naast voor een standaard aanbouw aan een huis bijvoorbeeld ook gaan voor een uitbouw om de hoek van de woning heen.
3. Aanbouw op de bovenste verdieping
Ook op de bovenste verdieping van een huis kan worden aangebouwd. Ga voor een dakkapel of nokverhoging als je meer licht en ruimte op zolder wilt. Beide soorten aanbouw kunnen alleen worden geplaatst op schuine daken. Op een plat dak kan een dakopbouw gerealiseerd worden, om zo een extra verdieping te creëren. Voor het plaatsen van een dakkapel heb je soms een vergunning nodig, voor een dakopbouw en nokverhoging is een vergunning altijd vereist.
Op zoek naar voorbeelden? Doe hier inspiratie op voor een aanbouw aan huis.