Zelf een ventilatiesysteem aanleggen

Ventilatie is een erg belangrijk onderdeel in je huis. Zonder de juiste ventilatiekanalen zal de lucht in je huis vervuild zijn, wat leidt tot een muf huis en gezondheidsklachten. Wist je dat je van slechte ventilatie klachten als hoofdpijn, hoesten, vermoeidheid of verkoudheid kunt krijgen? Dit wil je natuurlijk voorkomen! Als je een beetje handig bent, is een ventilatiesysteem ook heel goed zelf aan te leggen. In deze blog geven we tips!

Waar wil je ventilatie?

Allereerst is het essentieel om een ventilatieplan te maken, waarin je bedenkt op welke plekken in je huis je graag wilt kunnen ventileren. Veel voorkomende plaatsen in huis die geschikt zijn voor ventilatie zijn in de badkamer en in de keuken. Mocht je meer ventilatie willen, dan is het aan te raden om ventilatieroosters bij je ramen te plaatsen.

Wat heb je nodig?

Om een ventilatiesysteem aan te leggen is het nodig om ventilatiekanalen te boren. Deze kanalen laten de lucht van buiten naar binnen en andersom. Als de ventilatiekanalen geboord zijn, is het tijd om de ventilatiesystemen te bevestigen. Hierna plaats je de ventilatiebuizen. Een voorbeeld van een ventilatiebuis is de spirobuis, vergeet dus niet het spirobuis bestellen. Welk soort ventilatiebuis je nodig hebt, hangt af van de grootte van je ventilatiekanalen en de vereisten van het ventilatiesystemen. Een van de kleinste soorten spirobuizen is de spirobuis 100 mm. Na het plaatsen van de ventilatiebuizen kun je de roosters installeren. 

Waarom zelf aanleggen?

Als je het leuk vindt om in je huis te klussen, dan is het zeker aan te raden om de ventilatiesystemen zelf aan te leggen. Hiermee bespaar je ook de kosten van het laten aanleggen door een vakman. Echter, ben je niet zo handig, laat het dan lekker uitbesteden. Het zelf aanleggen van de isolatiesystemen is namelijk niet de makkelijkste klus, dus bedenk van te voren goed wat verstandig is.