3 tips om je gereedschap in optimale conditie te houden

3 tips om je gereedschap in optimale conditie te houden

Voor vakmensen is het onderhouden van hun gereedschap iets wat bij het werk hoort. Ze leren al tijdens hun opleiding om zorgvuldig met gereedschap om te gaan. Voor deze mensen behoren de simpelste gereedschappen tot het arbeidskapitaal. Hier mag dan ook nooit achteloos mee worden omgegaan. Voor doe-het-zelvers ligt dit echter anders. Hoewel ook zij genieten van het klussen zijn ze echter vaak minder op de hoogte hoe ze hun gereedschap in optimale conditie kunnen houden.

Zonde, want een eenvoudige doe-het-zelver bouwt door de jaren heen toch ook een aardig voorraadje aan gereedschappen op. Kijk maar eens in de schuur. Grote kans dat hier ook voor honderden euro’s aan gereedschap ligt. Het zou dan ook vervelend als deze dure gereedschappen door onzorgvuldig werken of onderhoud over een korte levensduur zullen beschikken. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips om jouw gereedschap in optimale conditie te houden. Van het kopen van smeermiddelen tot het zorgvuldig opbergen, we behandelen alles. Lees mee en laat je inspireren!

1.    Zorgvuldig gebruik van het gereedschap

Bij het hanteren van gereedschap is het altijd belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Wanneer je gereedschap voor de verkeerde doeleinden gebruikt kan dit vragen om moeilijkheden zijn. Merk je dus dat je teveel kracht moet zetten of dat de klus minder soepel verloopt dan je had verwacht. Dan is de kans groot dat je het gereedschap óf verkeerd gebruikt óf voor de verkeerde klussen probeert in te zetten. En wanneer dat op regelmatige basis gebeurt, zal je je gereedschap waarschijnlijk zeer vroegtijdig bij het oud vuil kunnen plaatsen.

Volg bij het hanteren van gereedschap altijd de instructies van de fabrikant op. Zo weet je zeker dat je het gereedschap op de juiste manier gebruikt. Lees tevens de instructies op het gebied van smeermiddelen en onderhoud. Zo zal je bij hydraulisch gereedschap soms ook hydrauliek olie van olieonline.nl aan moeten schaffen. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat het gereedschap snel zal slijten en daardoor niet meer gebruikt kan worden. Bij zorgvuldig gebruik van gereedschap maak je daarom ook altijd gebruik van de bijgeleverde instructies.

hydrauliek olie van olieonline.nl

2.    Goed onderhoud

Goed onderhoud is van essentieel belang om je gereedschap langer goed te houden en deze soepeler te laten lopen. Door voldoende onderhoud te verrichten zal je merken dat het klussen niet alleen plezieriger wordt, maar ook nog eens een stuk veiliger zal zijn. Vergelijk het maar eens met het onderhoud van je auto. Iedere automobilist weet dat motorolie van www.olieonline.nl kopen noodzakelijk is om je oliepeil goed te houden. Wanneer je dit vergeet kan het catastrofale gevolgen hebben voor je auto. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme bijbehorende kosten. Dit geldt ook voor het onderhoud van je gereedschap!

  • Houd je aan de onderhoudsrichtlijnen die door de fabrikant zijn voorgeschreven
  • Zorg ervoor dat je gereedschap scherp blijft. Klussen met een botte beitel of tuingereedschap is natuurlijk geen pretje.
  • Veel metaalsoorten zijn gevoelig voor roest. Probeer dit tegen te gaan door het gebruik van een goed smeermiddel of breng een extra beschermingslaagje aan met een speciale spray. Vraag advies in een speciaalzaak, zodat je zeker weet dat je over de juiste bescherming beschikt.
  • Maak je gebruik van gereedschap met bewegende onderdelen? Dan is het belangrijk dat deze goed gesmeerd blijven om slijtage te voorkomen. Er bestaan ook zogenaamde multisprays. Deze gaan zowel slijtage als roestvorming tegen!

3.    Opbergen maar!

Na gebruik van het gereedschap is het tevens belangrijk om deze weer zorgvuldig op te bergen. Houd er rekening mee dat dit op een veilige plek moet zijn. Zeker wanneer er ook jongere kinderen in huis aanwezig zijn. Zo voorkom je nare ongelukken. Berg het gereedschap daarom altijd op een veilige plek op. Bijvoorbeeld de kast waar je ook andere gevaarlijke producten stalt. Denk bijvoorbeeld aan de compressor olie of andere smeermiddelen. Zorg er tevens voor dat deze ruimte niet te vochtig is, zodat elektrisch gereedschap niet beschadigd kan raken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*