De shovel: multi-inzetbaar

shovel

Shovel, wiellader of laadschop, allemaal dezelfde naam voor een machine met als doel het verplaatsen van grote hoeveelheden grond. Maar deze machine kan meer dan alleen het verplaatsen van grond, en is daarnaast ook nog eens in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Multi inzetbaar

De shovel wordt in veel verschillende soorten werk ingezet, denk aan een standaard bouwplaats maar ook in de mijn- of wegenbouw. De shovel ziet eruit als een grote open wagen met een verwisselbaar voorzetstuk. Het verwisselbare voorzetstuk maakt het mogelijk om niet alleen grond te veroveren maar ook te ondersteunen bij andere taken zoals het verplaatsen van voorwerpen zoals bijvoorbeeld kuilbalen van het boerenland.

Soorten shovels

Het allergrootste onderscheid wat er te vinden is in shovels, is de grootte van de machine. De grootte bepaald voor een groot gedeelte wat je met de shovel kunt doen, daarom is het ook belangrijk om voor de aanschaf ervan goed na te denken over het gebruik. Er bestaan shovels met een vast werktuig (voorzetstuk) maar ook uitvoeringen waarbij je de voorkant kunt verwisselen met bijvoorbeeld een dichte bak, mestvork, grondboor, maaimachine, puinriek of palletvorken. Voor beginnende of kleinere ondernemers is, door multifunctionele inzetbaarheid, bijvoorbeeld slim om te investeren in een shovel als eerste aankoop voor de onderneming. Er bestaan zelfs hele goede tweedehands shovels, waar voordeligere prijskaartjes aan hangen dan een spiksplinternieuwe uitvoering.

Soort banden

Waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een shovel is de banden. Bedenk vooraf goed waar de shovel voornamelijk voor gebruikt gaat worden. Normale banden zijn handig als je van plan bent lange stukken te gaan rijden over de weg. De rupsbanden kunnen het wegdek beschadigen en  rijden langzamer. Rupsbanden zijn voor werkzaamheden op gladde of zachte ondergronden weer goed voor meer grip.

De shovel uitproberen

Voor de aanschaf van een shovel is het zeer belangrijk om proef te draaien. Het is niet zomaar een investering en daarvoor moet het wel het juiste model zijn voor jouw specifieke wensen. Laat ook eens het personeel proefdraaien en vraag hiervoor een specialist om aanwijzingen te geven. Bij onjuist gebruik kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

De shovel, een multifunctionele machine die ingezet kan worden in verschillende sectoren en voor meerdere werkzaamheden. Bedenk daarom voordat je gaat investeren in een shovel goed waar de machine voor gebruikt gaat worden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het prijskaartje. Er zijn genoeg tweedehands modellen te koop die nog jaren mee kunnen gaan, maar ook een nieuw model is natuurlijk een optie. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*