Airco (laten) installeren: houd rekening met deze zaken!

airco

Het installeren van een nieuwe airco kan behoorlijk uitdagend zijn. Je moet namelijk rekening houden met verschillende zaken, waarbij geldt dat je bovenal wenst te voorkomen dat je de zojuist nieuw gekochte airco beschadigd. Daarom is het verstandig om de informatie over de airco split unit voorafgaand aan de aankoop goed door te lezen. Dit kan waarschijnlijk helpen bij de installatie van dit product. Daarnaast is het belangrijk om een specialist in te huren die de taak voor jou volbrengt, met name als je zelf niet gezegend bent met veel technisch inzicht. Een fout maken is zo gebeurt en een specialist weet dit als gevolg van een opleiding te voorkomen. 

Installatie van de airco

Bij het installeren van de airco is het belangrijk om rekening te houden met de plaats waar de airco gaat komen. Afhankelijk van de situatie in jouw woning en je eigen wensen is het mogelijk om te bepalen welke plaats het meest voordelig is voor het plaatsen van de airco. 

Vervolgens kun je een plaats gereed maken en allereerst de binnenunit van het product op zijn plek hangen. Hierbij wordt een frame gebruikt dat de unit stevig op zijn plaats houdt. 

Daarna wordt de buitenunit op zijn plaats gehangen, waarbij er wederom gebruik wordt gemaakt van een speciaal frame. 

Koelleidingen en oplevering

Zodra de airco op zijn plaats is worden leidingen getrokken, waar speciaal koelmiddel doorheen zal gaan dat nodig is voor de werking van de airco. Daarna wordt de airco getest op mogelijke lekkages en ten slotte gevuld. Vervolgens vindt er wederom een controle van het gehele systeem plaats. Er zijn een aantal aandachtspunten voor de installatie van de airco, waardoor het wellicht verstandig is om deze taak over te laten aan een ervaren klusser. Als je de klus echter zelf wenst te doen, is het belangrijk om hiermee rekening te houden. 

Tips voor eigen installatie

Het is belangrijk om na te gaan of de koelleiding, die standaard meegeleverd is, lang genoeg is. Hierdoor weet je namelijk of je de airco kan verbinden met de buitenunit. Vervolgens is het belangrijk om goed na te gaan waar je de buitenunit wenst te plaatsen. Deze plaats moet liggen aan de buitenzijde van de woning of het pand. In de buurt moet er vervolgens een geaard stopcontact zitten. Ten slotte is het belangrijk om het gehele proces langzaam en met voldoende focus en aandacht te voltooien.