Circulair slopen: wat is het en hoe werkt het?

Tijdens het slopen komen er vaak grondstoffen vrij. Deze bouwmaterialen die reeds gebruikt zijn, kunnen op een duurzame manier hergebruikt worden middels circulair slopen. Lees de onderstaande tekst goed door als je wilt weten wat circulair slopen precies is en hoe het werkt

Wat is circulair slopen?

Circulair slopen, ook wel amoveren genoemd, kan het beste omschreven worden als het verrichten van sloopwerk op een zodanige manier dat de grondstoffen die vrijkomen tijdens het slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren weer worden toegepast in andere bouwprojecten. Het gaat hierbij dus om een duurzaam proces waarbij gebruikte bouwmaterialen opnieuw worden gebruikt. Denk bij gebruikte bouwmaterialen aan dakpannen, hout en planken, kozijnen, deuren, plafonds of betonpuin.

De voordelen van circulair slopen

Kies je voor circulair slopen, dan kan je van verschillende voordelen uitgaan. Hieronder tref je de meest belangrijke voordelen die komen kijken bij amoveren:

  • Gebruikte bouwmaterialen worden hergebruikt waardoor er op een optimale manier gebruik wordt gemaakt van alle grondstoffen.
  • De producten zullen langer meegaan als ze gerecycled worden. Hierdoor zijn ze ook veel goedkoper en milieuvriendelijker.
  • Je gaat de uitstoot van CO2 tegen als je voor circulair slopen kiest, aangezien er minder CO2 uit wordt gestoten in tegenstelling tot normale sloopprojecten.
  • Er is veel minder bouwafval als de meeste gebruikte materialen opnieuw gebruikt worden voor andere doeleinden.

De sloopregels

Er zijn verschillende regels als het gaat om sloopprojecten. Tegenwoordig dienen sloopprojecten op een duurzame manier uitgevoerd te worden om bij te dragen aan milieuverbetering in ons land. Er bestaan hierdoor allerlei richtlijnen om op een duurzame manier te slopen zodat alle gebruikte bouwmaterialen op de juiste manier worden gesloopt en verwerkt.

Vraag om advies aan een sloopexpert

Overweeg je het verbouwen of slopen van een pand en wil je meer te weten komen over de richtlijnen die gelden voor duurzaam slopen en de gebruikte bouwmaterialen? Dan is het verstandig om de diensten in te schakelen van een expert als Bergevoet BV in Doetinchem die voldoende kennis en ervaring heeft om je te adviseren over de stappen die je moet nemen als je voor amoveren kiest.