Kan ik een houtkachel onder de veranda plaatsen?

Je wilt het liefst zo lang mogelijk van je veranda, overkapping of tuinhuis blijven genieten. Alleen: dat kan in de lente, herfst of winter wel wat koud worden. De oplossing? Een tuinhaard of een kachel voor je overkapping! Daarmee creëer je snel warmte onder je overkapping en kun je altijd buiten genieten. Maar, waar moet je dan op letten?

Geschikte houtkachels voor onder de veranda

Koop je een nieuwe houtkachel, dan ben je er vrijwel van verzekerd dat deze ook onder een overkapping of veranda te plaatsen is. Houd er wel rekening mee dat dit per situatie erg kan verschillen, aangezien elke veranda natuurlijk net wat anders is. De ene veranda is rondom helemaal dicht, terwijl de andere aan een of twee kanten afgesloten is. Dit bepaalt direct hoe erg de kachel bestand is tegen invloeden van het weer. Wil je zeker weten dat je ideale kachel geschikt is om onder jouw overkapping te plaatsen? Dan kun je het beste een expert inschakelen voor advies.

Het installeren van een rookkanaal

Het is altijd belangrijk om te zorgen voor een goede begeleiding van de rook die de kachel produceert. Hiervoor heb je een rookkanaal nodig. Om dit veilig te doen, heb je sowieso een rookkanaal nodig dat dubbelwandig geïsoleerd is. Gaat het rookkanaal nog door een dak heen? Dan is het aan te raden deze directe plek verder te beschermen met brandwerende materialen. hierbij moet ook voldaan worden aan de richtlijnen opgesteld in het Bouwbesluit.

Zo kun je ook buiten verantwoord de haard aansteken

Het is, net als bij een binnenkachel, belangrijk om veilig en verantwoord de kachel aan te steken en te onderhouden. Houtkachels en tuinhaarden zijn, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, absoluut geen allesbranders. Je moet dus goed kijken welke brandstoffen je voor het stoken gebruikt! Stook bijvoorbeeld via de Zwitserse methode, ook wel bekend als omgekeerd stoken. Zo heb je het minst last van rookontwikkeling. Overtuigd van een houtkachel? Online kun je bij Woodburner voordelig een houtkachel van topkwaliteit bestellen

Kies een inbouw gashaard in plaats van houtkachel

Bij het begrip ‘tuinhaard’ denk je misschien al snel aan een houtkachel of een vuurschaal die je zelf moet stoken. Dat hoeft echter helemaal niet! Je kunt ook in je tuin een speciale gashaard aan laten leggen. Zo krijg je het gevoel van een woonkamer in de buitenlucht en krijg je het ook lekker warm. Dat allemaal zonder teveel gedoe! Denk dus zeker goed na over welk type kachel bij je overkapping kast.