De houthaard

houthaard

Al eeuwen hebben de sfeer en mystiek van vuur een speciale aantrekkingskracht op de mens. Je kunt uren kijken naar de vlammen, blokje hout erbij, beetje stoken. Waar een vuurtje is, zitten mensen. En waar mensen om een vuur zitten, is gezelligheid en saamhorigheid.

Niet voor niets is de haard een sfeervol middelpunt in huis. Dat dateert al van vroeger: toen er nog geen centrale verwarming was, had de haard vooral als functie om de woonruimte te verwarmen. Tegenwoordig is de warmte die een haard uitstraalt vaak bijzaak en kiezen we voornamelijk voor een haard vanwege de gezelligheid en sfeer die deze in je woonruimte brengt.

De open haard

De naam zegt het al: dit is een open stookplaats. De oudste haardsoort van de vier en ook eigenlijk een haard die niet meer van deze tijd is. Tenminste als we kijken naar het verbrandingsrendement, want een open haard haalt slechts 5 tot maximaal 20%, het  laagste rendement van alle typen haarden. Dat percentage wil zeggen dat als je bijvoorbeeld 10 kilo hout verbrandt, je slechts kunt genieten van de warmte van ongeveer 1 kilo. De rest van de warmte gaat verloren.

Bij alle andere haarden zit er een deur of glasraam tussen het vuur en de ruimte, waardoor de haard afgesloten is. Hierdoor wordt het verbrandingsrendement  in één klap verhoogd naar minimaal 65%.

De open haard met deur

Deze haard kan zowel open als dicht worden gestookt. Wanneer je de deur of het glasraam open houdt, kun je optimaal genieten van het geluid en de geur dat het vuur geeft. Doe je de deur dicht, dan krijgt de haard de eigenschappen van een gesloten haard of kachel. Met een daarbij horend hoger rendement.

De houtkachel

Houtkachels zijn altijd voorzien van een afsluitbare deur. Vroeger werden deze kachels vooral gebruikt voor het verwarmen van de ruimte. Nu doet deze haard, naast het functioneren als hoofdverwarming, vooral ook dienst als sfeerverwarming.

De markt speelt daarop in door houtkachels steeds vaker te voorzien van grote ramen, waardoor een goed zicht op het vuur ontstaat.

De moderne houtkachel is er in twee varianten: een stralingskachel en een convectiekachel. Een stralingskachel geeft, net als een open haard, warmte in een bepaalde zone, zoals een speksteenkachel en een tegelkachel. De warmte wordt eerst opgeslagen in de steen en vervolgens langzaam uitgestraald.

Bij een convectiekachel wordt de warmte voornamelijk afgegeven via luchtwarmte, waarbij zelfs middels een ventilator de verwarmde lucht de ruimte in kan worden geblazen. De gehele ruimte wordt zo lekker verwarmd.

De antieke kachel

Door de grote vraag naar antieke kachels en nieuwe kachels naar oud model, kunnen we stellen dat de Hollandse huiskamer nog steeds vraagt naar ‘de sfeer van vroeger’.

Vroeger fungeerde de kachel in huis als hoofdverwarming en brandde deze de hele dag op hout of kolen. Deze kachels werden gemaakt van zwaar massief gietijzer om de hoge temperaturen van brandend hout en kolen aan te kunnen. Hierdoor zijn deze oude kachels zelfs na 100 jaar nog steeds te gebruiken. Want doordat ze door experts kunnen worden gerestaureerd, krijgt de kachel het rendement van nu met de nostalgie van toen.

Wil je wel de uitstraling van een antieke kachel, maar liever een nieuwe in je huiskamer? Er zijn vele replica’s op de markt die nauwelijks van ‘echt oud’ zijn te onderscheiden.

Voor welke haard je ook kiest: een haard is niet alleen een blikvanger in je huis, maar zorgt voor een warm en behaaglijk gevoel!

bron: https://woonaanrader.nl/

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*