De juiste boor voor jouw doe-het-zelf klus

boren

Ben jij een klusser in hart en nieren? Wellicht heb je een eigen klusbedrijf of ben je een doe-het-zelf klusser; dan ben je ongetwijfeld in aanraking gekomen met boormachines. Ze zijn onmisbaar als het gaat om klusjes in en rondom het huis; of het nu gaat om grote of kleine klussen. Lees mee waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste boren.

Welke boor past bij jouw klus?

Er zijn verschillende opties voor boren op boormachines. De meeste huishoudens hebben vaak een degelijke boormachine in het bezit. De houtboor is handig omdat het vaak voor meerdere klusjes goed inzetbaar is. Bij het kiezen van een houtboor is het wel belangrijk rekening te houden met het type hout waarin je gaat boren. Niet elke houtboor is geschikt voor elke houtsoort. Je kunt ook kiezen voor een houtboor met specifieke eigenschappen zoals speedboren, scharnierboren, azobeboren en slangenboren die in verschillende lengtes te verkrijgen zijn.

Verschillende types houtboren

Met een speedboor (ook wel de vlinderboor genoemd), boor je gemakkelijk en snel gaten in hout. Het is geschikt voor het boren van grote gaten in hout. Belangrijk is wel dat het op een hoog toerental draait. De speedboor is vaak precies en stabiel in gebruik.

Een normale speedboor heeft een totale boorlengte van 150 mm. Voor de speedboor zijn er vaak verlengstukken beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar in 150 mm en 300 mm en soms wel tot zo’n 700 mm voor diepe oppervlakten.

Om scharnieren of blinde gaten in hout of kunststof te verzinken gebruik je een scharnierboor; ook wel de de cilinderboor genoemd. Denk bijvoorbeeld aan scharniergaten boren in keukenkastje. Deze boor is geschikt voor het boren in zachte hout soorten.

Azobe Slangenboren zijn speciaal bedoeld om gaten in hout te kunnen boren op lage toeren. Dit zorgt voor een mooie afwerking zonder dat er houtrafels achterblijven. Het ‘schaaft’ het hout meer dan dat het het hout boort. Belangrijk is om t weten dat Slangenboren niet heel goed werken op vettige houtsoorten zoals naaldhout en loofhout.

Welke boor kies jij?

Hopelijk kun je nu iets beter de keuze maken welke boor goed past bij jouw klus. Vergeet niet dat je de juiste boormachine in het bezit moet hebben voor de juiste boor-opzetstukken. Voor de beste keuze kun je het beste om persoonlijk advies vragen.