Zelf een vijver aanleggen? Dit komt er allemaal bij kijken

Als je graag een vijver in je tuin wilt kun je dit laten doen door een bedrijf, maar je zou het ook zelf kunnen doen. Als je het zelf wilt doen komt er wel een hele hoop bij kijken, waarschijnlijk ook wat dingen waar je zelf nooit aan gedacht had. Daarom staat hier wat er allemaal bij komt kijken.

Maak een plan voordat je begint

Zodra je een vijver in je tuin wilt plaatsen is het handig om te beginnen met een plan. Er is veel wat je van te voren moet bedenken. Als je kinderen hebt is het bijvoorbeeld handig om na te denken hoe je de vijver veilig houdt voor je kinderen. Wil je dit doen door een muurtje langs de vijver op te zetten? Of wil je dat liever niet? Dan moet je iets anders bedenken. Het is natuurlijk al iets makkelijker als je kinderen wat ouder zijn en ze kunnen begrijpen dat je niet te dicht bij de vijver moet komen, omdat je er ander invalt.

Ruimte maken voor je vijver

Als je dan weet hoe je je vijver ongeveer wilt hebben zul je gaan moeten nadenken over waar je hem in de tuin wilt. Als daar nu al iets anders ligt of staat zul je dit ook weg moeten halen. Dat kan nog best een uitdaging zijn, bijvoorbeeld als er een hele groot boom in de buurt staat. Het zou dan namelijk kunnen dat er wortels van die boom op de plek liggen waar jij je vijver wilt hebben.

Als je daar nu iets van bestrating hebt moet dit ook weg. Dat gaat waarschijnlijk niet heel moeilijk.

Bedenk wat je precies in je vijver wilt

Als je een vijver wilt aanleggen is het ook verstandig om van te voren te weten wat je erin wilt. Of je hier vissen in wilt is het slim om te bedenken welke je wilt. En of je er dan nog iets van planten bij wilt. Het is slim om dit allemaal van te voren al te bedenken zodat je het ontwerp van je vijver hierop kan aanpassen. Sommige vissen en planten leven namelijk beter in een andere soort vijver dan dat andere vissen en planten dat doen.

Wat moet er allemaal in je vijver

Er zijn veel dingen die je in je vijver nodig hebt. Vijverbenodigdheden zijn er in veel verschillende vormen. Zo heb je bijvoorbeeld vijverfolie om de bodem van je vijver te beschermen. Maar ook vijveraanleg en vijverplanten kun je nodig hebben voor je vijver. Dit zorgt er vooral voor dat het er mooi uitziet. Een vijverpomp is ook niet te vergeten, dit zorgt ervoor dat je vijver gezonder en schoner blijft.

Het ontwerp van je vijver

Naast alle technische dingen zul je ook een ontwerp moeten maken voor je vijver. Zo zou je kunnen gaan voor een organisch gevormde vijver of juist voor een hele strakke vijver. Het ligt er maar net aan wat jij het mooiste vindt en wat het beste bij je tuin past.