Een lichtkoepel gebruiken voor meer lichtinval

Bij veel woningen, waarbij een platte aanbouw is geplaatst, maakt men gebruik van een lichtkoepel. Zo’n lichtkoepel is ideaal wanneer er meer licht naar binnen moet komen. In veel gevallen is een platte aanbouw te donker zonder een lichtkoepel. Toch moet je, als je besluit een lichtkoepel te gaan gebruiken, goed vooraf bekijken wat je precies wilt hebben. Een lichtkoepel overkapping uitzoeken is niet zo gemakkelijk, dan dat je misschien zou kunnen denken. Een lichtkoepel overkapping is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Ook het gebruik van de materialen is belangrijk. Voor een overkapping kun je kiezen uit een enkelwandige-, dubbelwandige-, driewandige-, vierwandige- en zelfs vijfwandige lichtkoepel. Een meerwandige koepel is duurder, maar daardoor bespaar je wel meer energie.

Het materiaal van een lichtkoepel

Voor het deel dat het licht doorlaat kan glas worden gebruikt. Omdat glas een hoge isolatiewaarde heeft en goed geluid absorbeert, wordt het vaak toegepast voor een lichtkoepel overkapping. Bij glas wordt het meervoudig uitgevoerd. De binnenste laag is versterkt zodat je er niet door kunt vallen. Tegenwoordig wordt voor een lichtkoepel overkapping vaak polycarbonaat gebruikt dat driehonderdmaal sterker is, dan glas.

De uitvoering van een lichtkoepel

In veel gevallen wordt bij een lichtkoepel gekozen voor een opstaande rand. Daardoor komt er meer licht binnen, dan bij een vlakke lichtkoepel en is er minder warmteverlies. De opstaande randen worden over het algemeen ook dubbel uitgevoerd om te zorgen dat de isolatie goed is. De opstaande randen worden vaak van kunststof gemaakt en voorzien van een vuilafstotende laag.

Het gebruik van één of meer lichtstraten

Wanneer je een plat hebt en de aanbouw te donker is, dan zou je kunnen kijken of het mogelijk is om één of meerdere lichtstaten te plaatsen. Een lichtstraat is eigenlijk gewoon een langwerpige platte koepel. Ga je een lichtstraat gebruiken, die je ook open kunt zetten als het warm is, dan heb je niet alleen het voordeel dat je de ruimte lekker kunt verfrissen, maar heb je ook een optimale lichtinval. Daarom worden er, indien mogelijk, lichtstraten gebruikt. Het materiaal dat het licht doorlaat, is vaak glas dat in een aluminium constructie wordt bevestigd. Omdat het glasoppervlak groter is, dan van een gewone lichtkoepel, wordt er extra versterkt glas toegepast om te voorkomen dat je er door zou kunnen vallen. Ook zal het versterkte glas voorkomen dat inbrekers er gemakkelijk gebruik van zouden kunnen maken. Bij een lichtstraat wordt de bovenzijde vaak voorzien van zonwerend glas dat voorzien is van een vuilafstotende stof. Een lichtstraat levert een mooie uitstraling. Voor het doorschijnende deel kan in plaats van glas ook polycarbonaat of acrylaat gebruikt worden. Wanneer je bij een platte aanbouw lichtkoepels of lichtstraten gebruikt, zal dat het woongenot alleen maar verbeteren. Zodra de eerste zonnestralen binnen schijnen, kun je in de aanbouw genieten van het zonlicht. Het zal ook de meerwaarde van je woning verhogen.