Een rolstoelvriendelijke tuin, zo creëer je hem

tuin

Zit jij of één van je gezinsleden in een rolstoel? Maar heb je een tuin vol op- en afstapjes waardoor deze moeilijk toegankelijk is? Een rolstoelvriendelijke tuin, dat hoeft echt geen tuin vol tegels te zijn. Toch zul je aan een aantal dingen moeten denken als je een rolstoelvriendelijke tuin wil creëren. In dit artikel geef ik je drie dingen waar je zeker eens aan kunt denken. 

Zorg voor een vlakke tuin

Om een tuin rolstoeltoegankelijk te maken is het van belang dat de tuin zo vlak mogelijk is. Dit houdt in dat je in het ontwerp het beste geen gebruik kunt maken van trapjes en andere flinke hoogteverschillen. Daarnaast is het belangrijk dat de tuin op gelijke hoogte is als het huis en het pad waar de tuin aan verbonden is (als dit ter sprake is). Hierdoor kan de persoon in de rolstoel gemakkelijk de tuin in en uit bewegen. Qua grondbedekker zul je al snel aan tegels denken, dit is ten slotte het makkelijkst om met een rolstoel overheen te rijden. Echter zijn er nog andere mogelijkheden die best rolstoelproof zijn. Zo kun je denken aan Nobre cál, dit is een soort halfverharding die ook vaak gebruikt wordt op fiets of wandelpaden. 

Verhoogde borders

Wil je groen in de tuin verwerken? Dan zal dit ook onderhouden moeten worden. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor iemand die in een rolstoel zit, kun je borders maken die op zithoogte zijn. Zo kan de persoon in de rolstoel er makkelijker bij dan dat je de planten op de grond zou plaatsen. Probeer het pad van voor naar achter in de tuin wel zoveel mogelijk vrij te houden. Zo kan de rolstoel er gemakkelijk doorheen en hoeft deze niet eerst langs allerlei hindernissen.   

Onderhoudsarme planten

Als de borderbakken staan, dan is het tijd om de bakken te vullen met planten. Indien het verzorgen van de planten door degene gebeurt die in een rolstoel zit, dan kan het handig zijn om gebruik te maken van onderhoudsarme planten. Dit zijn planten die zo min mogelijk verzorging vragen. Echter, als diegene het juist erg leuk vindt om te tuinieren, dan is dit misschien helemaal niet nodig. Overleg daarom altijd eerst met de persoon zelf en ga geen dingen invullen voor diegene. 

Doorgangen verbreden

Een rolstoel is doorgaans breder dan dat jij lopend bent. Het kan daardoor zijn dat sommige doorgangen in en om je huis niet of moeilijk te passeren zijn. Je kunt er dan ook aan denken om de poort van je tuin te verbreden of eventueel zelfs de achterdeur van je huis. De voorkeur van deze doorgangen ligt op 90 centimeter breed.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*