De ondervloer van een etage of appartement moet TUV-getest zijn volgens de aanbevelingen en normen van het in januari 2005 opgestelde bouwbesluit. De Vereniging van Eigenaren oftewel VVE mag dit controleren. Het zorgt ervoor dat het geluid naar je onderburen toe verminderd, een TUV-geteste vloer garandeert decibelreductie. Het certificaat dat deze garantie aantoont moet je altijd kunnen laten zien. De reductie van het aantal dB naar beneden toe moet minimaal 10 dB zijn om in aanmerking te komen voor een TUV- getest certificaat. Mocht je een vloer leggen op een etage in je eigen huis, dan hoef je niet aan de regels omtrent TUV-geteste ondervloeren te voldoen. Het volstaat om bijvoorbeeld een isolatieschuim ondervloer te kiezen, met vochtwerend folie. Belangrijk om te weten is dat een aantal ondervloeren niet altijd TUV- gecertificeerd zijn voor parket, ook als ze dat wel zijn voor laminaat. Bekijk dus van te voren goed welke ondervloer geschikt is voor een jouw appartement of etage.
Geschikte ondervloer voor (vaste) houten vloeren
Je moet ondervloerplaten van PF-felt gebruiken om een nieuwe vloer op een houten vaste vloer te leggen. Het sterk egaliserende en geluidsdempende vermogen van deze platen maakt ze ideaal, daarbij kunnen ze de druk van de nieuwe vloer goed hebben. Soms moet je deze platen voor de ondervloer nog wel van een vochtscherm voorzien. Voor het beste resultaat is het raadzaam de nieuwe vloer haaks op de vaste vloer te leggen. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor de dat de naden van de houten vloer die er al ligt en de te leggen platen niet precies gelijk vallen. De vloer kan instabiel worden en zelfs stuk gaan als deze naden precies gelijk lopen.
Geschikte ondervloer voor beton
Een onderlaag die vochtwerend is, is essentieel voor een ondervloer, zeker in een nieuwbouwwoning op de begane grond. Natuurlijk moet de ondervloer TNO-getest zijn als het gaat om een appartement. Een rubberen ondervloer zorgt ervoor dat de het loopgeluid in dezelfde kamer gereduceerd wordt. Het geluid in de woning klinkt dan een stuk minder prettiger en wat authentieker. Een goedkopere manier is om isolatieschuim te gebruiken voor de ondervloer. Bij een isolatieschuim ondervloer, wordt het geluid wat verminderd, bovendien is het vochtwerend.
Geschikte ondervloer in combinatie met vloerverwarming
Als je een vloer met vloerverwarming hebt is het belangrijk goed te kijken naar het type ondervloer dat je wilt gaan leggen. Zodra je de vloerverwarming isoleert is het niet meer functioneel, daarnaast zijn er ondervloeren die de hitte van de verwarming niet aankunnen. Daarom zijn er speciale ondervloeren met ventilatie die hiervoor gemaakt zijn. Let op: parket en laminaat kunnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Zet je vloerverwarming dus nooit heel erg hoog, je vloer zal krimpen en kieren kunnen ontstaan. Om schade te voorkomen moet je de vloerverwarming uitzetten op het moment dat je vloer legt.
Laat een reactie achter