Graszoden kopen en planten in het najaar: 5 tips voor succes

Voordat de temperaturen beginnen te dalen, neem deze tijd om wat onderhoud rond je eigendom te doen. Graszoden kopen en planten in de herfst kan je gazon net op tijd voor de wisselende seizoenen nieuwe schoonheid geven. Als je grasmatten installeert tijdens de koelere seizoenen, zorg er dan voor dat je koele seizoen grassen kiest.

Herfst betekent koelere temperaturen

De herfst is een van de beste tijden om gazonprojecten te voltooien. Dit komt door de koelere temperaturen die doorgaans worden geassocieerd met herfst en af ​​en toe regen. Deze koelere temperaturen hebben de voorkeur, omdat je dan minder risico loopt dat je graszode oververhit of uitdroogt. Je moet nog steeds regelmatig water geven, maar er is minder intense hitte die je grasmatten uitdroogt. Je hoeft ook minder water te gebruiken, omdat bij de koelere temperaturen het water niet zo snel verdampt. Dit betekent niet dat je geen succes kunt hebben in de warmere, drogere maanden van de zomer. Je hoeft alleen maar ijveriger te zijn met je watergift en onderhoud. Met andere woorden, als je van plan bent om elk weekend in de zomer naar het huisje te gaan, kan je waarschijnlijk het beste wachten tot de herfst je gazon bezaait!

1. Ruim het gebied op

Je realiseert je misschien niet eens hoeveel spullen zich in de loop van de tijd in je tuin hebben verzameld. Alle materialen en voorwerpen moeten worden verwijderd. Items zoals hout, bakstenen en cement moeten worden verplaatst. Voer een grondige controle uit op stronken, rotsen, keien, stenen en ander natuurlijk vuil dat je bij de eerste controle misschien niet opmerkt, en verwijder die items ook.

2. Beoordeel het gebied

Je wilt de ruimte goed indelen om drainageproblemen te voorkomen. Helling weg van de fundamenten van gebouwen helpt drainageproblemen op het terrein te voorkomen. Zorg ervoor dat je ernstige hellingen en laaggelegen gebieden die in de toekomst mogelijk water kunnen vasthouden, vermindert of verwijdert. Die plekken moeten van tevoren worden opgevuld, zodat de grond de kans krijgt om te bezinken. Tegen het einde van het proces moet je mogelijk meer vulmiddel toevoegen. Als je eigendom klein is, kan je met handgereedschap nivelleren. Voor een grotere ruimte wil je voor het werk een op de tractor gemonteerd mes of bak gebruiken. Let op nieuw blootgelegd vuil dat moet worden verplaatst.

3. Bereid de wortelzone voor

De wortelzone is precies hoe het klinkt; het is het gebied waar je de graszoden legt en waar het wortelstelsel zich zal ontwikkelen. Neem de tijd om het goed voor te bereiden. Bepaal met name de pH-waarde van de bodem door een bodemtest uit te voeren. Breng vervolgens indien nodig wijzigingen aan. Zure bodems hebben een pH-waarde van 6 of lager. Alkalische bodems hebben een pH van 7,5 of hoger. Als je eenmaal de pH van je grond hebt bepaald, vraag dan een zodenprofessional welke mest of andere producten je moet gebruiken.

4. Bemest spaarzaam

Maak niet de fout om je verse graszoden tonnen kunstmest te geven, omdat dit het kan beschadigen. Ga licht op de stikstof, met behulp van een formule van niet meer dan anderhalve kilogram per 1000 vierkante meter gazon. Startmest met veel fosfaat kan gunstig zijn voor nieuwe graszoden.

5. Gebruik de gazonroller

Het is tijd om te controleren op lage plekken. Deze moeten worden gevuld om overeen te komen met het omringende niveau. Laat de locatie bezinken en gebruik, indien mogelijk, irrigatiewater om te helpen bij het bezinkingsproces. Dit zorgt ervoor dat je eigendom klaar is voor een gelukkig groen gazon.