Houd je huis koel met zonwerend folie

raamfolie

Als het zonnetje op het raam schijnt kan het soms flink warm worden binnen. Nou maakt dit tijdens de wintermaanden niet uit maar in de zomer is dit niet fijn. De temperatuur kan namelijk zo een aantal graden stijgen hierdoor. Om dit te voorkomen kun je een heel duur aircosysteem aanschaffen. Alleen dit is helaas niet voor ieder huishouden te betalen. Wij hebben de gouden tip om je huis toch enigszins koel te houden zonder al te hoge kosten. 

Heel veel soorten en maten

Niet elk raam is natuurlijk hetzelfde waardoor je wel eerst je ramen moet opmeten. Door dit te doen weet je precies welke maat je nodig hebt om je ramen te beplakken. Dit maakt het zoeken naar een geschikte folie al een stukje makkelijker. Zonwerend raamfolie heb je ook nog eens in heel veel verschillende soorten. Je had altijd al de welbekende effen zonnebril achtige zonwerende folie maar tegenwoordig zijn er ook andere types. Denk hierbij aan bijvoorbeeld doorzichtige folies. Hierdoor lijkt het net alsof er niks op het raam zit terwijl dit weldegelijk het geval is. Dit is fijn voor mensen die niet al het licht in huis willen wegnemen maar wel willen genieten van de functies. Ook heb je nog een verschil in statisch en zelfklevend. Bij zelfklevende folie plakt dit door middel van een lijmlaag. Als de beschermlaag wordt verwijderd komt deze tevoorschijn. Statische raamfolie plakt door middel van statische elektriciteit. Ook hierbij geldt als de beschermlaag wordt verwijderd komt deze functie tevoorschijn. Het voordeel van statisch is dat het bij verwijderen geen lijmresten achter laat. Dit is een goede optie dus bij bijvoorbeeld een huurhuis!

Hoe breng je raamfolie aan?

Eigenlijk is het aanbrengen van folie heel gemakkelijk maar je moet wel opletten. Vooral bij zelfklevende folie is het misschien handig om het met twee mensen te doen. Als het folie namelijk aan elkaar plakt krijg je dit met geen mogelijkheid meer van elkaar af.

Nu de stappen die gevolgd moeten worden om de folie aan te brengen:

  1. Misschien wel de belangrijkste stap is het raam goed schoon en vetvrij maken;
  2. Meet nu het oppervlak op en snij deze af met een kleine overlap;
  3. Heb je dit gedaan? Spuit het raam dan nu nat met water;
  4. Haal nu een klein stukje los van de beschermlaag van het folie;
  5. Het plakken kan beginnen! Begin in een hoekje aan de bovenkant van het raam;
  6. Verwijder nu voorzichtig de beschermlaag van het folie. Tijdens dat je dit doet strijk je het folie glad op het raam;
  7. Snij nu de overlappende stukjes folie weg met een scherp mesje;
  8. Nu tijd om het water te verwijderen! Dit kan gemakkelijk met een raamwisser. Begin in het midden en eindig aan de zijkant.