Grond kopen en je droomhuis bouwen? Hier moet je rekening mee houden

Ben jij binnenkort van plan om een hele grote uitdaging aan te gaan en een stuk grond te kopen waar jij je prachtige droomhuis op kunt zetten? Hier komt zoals je waarschijnlijk wel had gedacht veel bij kijken. Er zijn belangrijke dingen om in de gaten te houden en gelijk te regelen, zoals een notaris en een makelaar. Zij zullen tijdens de aankoop en de bouw erg veel voor jou en je grote droom betekenen!

Waar moet je rekening mee houden als het om een notaris gaat?

Voordat je weet wat belangrijk is om rekening mee te houden, is het erg van belang dat je weet wat de notaris allemaal doet. Een notaris houdt zich bezig met de aktes, hierbij kan je denken aan heel veel verschillende taken. Onder deze taken vallen bijvoorbeeld, het testament, maar ook het samenlevingscontract, het koopcontract, de leverings- en hypotheekakte, het oversluiten van de hypotheek, de verklaring van het erfrecht en bij een BV oprichten.

Als je een stuk grond koopt waar je een droomhuis op gaat bouwen, zal het deel van de BV oprichten hier heel erg van belang zijn. Wel zijn de andere genoemde taken erg belangrijk om rekening mee te houden. Alleen hoeveel kost zo iets? Dit verschilt erg per regio, het is erg handig om uit te zoeken wat de kosten van jouw notaris per akte zal vragen.

Binnen de aktes zit er ook nog een groot verschil in prijs, zo kan het testament verschillen van €200 tot wel €850 euro. Terwijl het koopcontract kan verschillen tussen de €100 en de €1100 euro en de leverings- en hypotheekakte kan verschillen van €700 tot wel €1900 euro!

Het is daarom erg handig om uit te zoeken wat de notaris kosten zijn in jouw regio voor deze verschillende aktes.

Wat is er belangrijk bij een makelaar

Nu je weet waar je rekening mee kan houden bij een notaris, komen we bij de makelaar. Alleen wat doet een makelaar? Een makelaar is betrokken bij het kopen, of het verkopen van een woning. Al is het niet altijd nodig om een makelaar in te schakelen. Bij het kopen van een huis gebeurt dit namelijk een stuk minder, alleen dit betekent niet dat een makelaar niet gunstig is. Een makelaar begeleid en helpt onder andere met het bepalen van de verkoopprijs en met het regelen van de bezichtigen van jouw huis.

Als je al eerder verhuisd bent, zal je weten hoeveel een makelaar ongeveer vraagt. Ook dit verschilt weer enorm tussen regio en makelaar, ze mogen nou eenmaal hun eigen prijzen vragen. Daarbij is het erg belangrijk dat je het verschil tussen de verschillende makelaars bekijkt. Hierdoor kan je een goede keuze maken bij de makelaar en de werkwijze die bij jou zal passen! Kosten makelaar kun je gemakkelijk online achterhalen.

Als jij een huis laat bouwen, zal je je oude huis hoogstwaarschijnlijk gaan verkopen. Maar wie doet dat? Een verkoopmakelaar zou dan een goede optie zijn. Hij of zij geeft adviezen en zal het huis op Funda of een andere site plaatsen.