Het juiste scharnier voor de juiste klus

Het juiste scharnier voor de juiste klus

Scharnieren zijn beschikbaar in diverse soorten en maten. De scharnieren zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden en gaan lang mee, waardoor je ze dus bijna nooit hoeft te vervangen. Scharnieren worden met name gebruikt bij deuren, panelen en kasten. Ook voor andere sluitsystemen zijn scharnieren een handige optie. Het praktische aan scharnieren is dat ze zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant bevestigd kunnen worden. Dit geeft meer flexibiliteit bij het monteren. Bovendien is er niet maar een maat scharnier. Scharnieren zijn namelijk in verschillende maten en soorten verkrijgbaar. Er zijn een heleboel verschillende scharnieren te verkrijgen waaronder vlagscharnieren, pianoscharnieren, opschroefscharnieren, blokscharnieren, (verborgen) opliggende scharnieren, (verborgen) inliggende scharnieren en stiftscharnieren. 

Sterke verbinding

Een scharnier is een sterke verbinding tussen verschillende onderdelen. Scharnieren worden vaak gebruikt tussen een kozijn en een deur. Toch zie je ook op veel andere plekken scharnieren. Een scharnier bestaat uit een linker-en een rechterblad die aan elkaar vastzitten door middel van een pen. Niet alle pennen zijn hetzelfde en je kan de scharnier bovendien mooi afwerken. Kortom, er zijn dus veel soorten scharnieren. Het is aan jou om te bedenken welke scharnier het beste bij jouw situatie past. Daarvoor moet je weten hoe zwaar de deur of het raam is en hoeveel gewicht een scharnier kan dragen. Zo kan je beter beslissen of een scharnier goed zal werken. Kogellagerscharnieren zijn bijvoorbeeld perfect voor de ophanging van een schuurdeur. Je kunt bij zwaardere objecten ook kiezen voor GPF scharnieren die wel tot 160 kg kunnen dragen. Wil je een mooie look en houd je er niet van als je de scharnieren ziet? Dan is de blinde scharnier de beste oplossing. Deze scharnier valt binnen de deur en het kozijn. Daardoor krijgt je deur een strak design. De onzichtbare scharnieren zijn te verkrijgen in chrome en satinchrome. Het materiaal van de kogelscharnieren is echter anders. Deze scharnieren zijn gemaakt van kwalitatief RVS. Wanneer je echt zeer sterke scharnieren wilt hebben, dan kan je kiezen voor scharnieren van gegalvaniseerd staal. Kijk voor een compleet aanbod van scharnieren eens op een site als Scharnieren groothandel.

Extra veilige scharnieren

Als je zeker wilt zijn dat je scharnieren sterk genoeg zijn, dan kun je kiezen voor een speciale veiligheidsnok. Een veiligheidsnok is een pin die door het scharnier in het hout gaat waardoor de scharnier extra stevig is en beter beveiligd is. De veiligheidsnok zorgt ervoor dat de pin in het hout blijft zitten, ook als een deel van de scharnier afgezaagd zou worden. Hierdoor weet je zeker dat inbrekers niet binnen kunnen komen en dat je huis veilig is. De blinde scharnieren werken ook goed tegen inbrekers. Je ziet namelijk niet aan de buitenkant waar deze scharnieren precies zitten, waardoor de inbreker ook geen kans heeft om aan de scharnieren te kunnen gaan sleutelen. Scharnieren zijn essentieel om de deuren en ramen goed vast te kunnen zetten. Je wilt dan ook verzekerd zijn van uitstekende kwaliteit. Daarom is het ook goed om van tevoren alle scharnieren goed te bekijken en te weten hoe deze werken. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste scharnier zult aanschaffen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*