Het verschil tussen een bouwkundige keuring en taxatie

checklist

Wil je het verschil tussen de bouwkundige keuring en de taxatie leren kennen? Wanneer je een woning gaat open, dan zijn beide namelijk onmisbaar. Dankzij de taxatie hypotheek op maat kunnen aanvragen is bijvoorbeeld heel belangrijk. De hypotheekbank zal dit alleen doen wanneer je een gevalideerd taxatierapport kan aanleveren. Aan de andere kant wil je natuurlijk meer weten dan de waarde van de woning alleen. Denk bijvoorbeeld aan zich op gebreken. Daar heb je dan de bouwkundige keuring voor nodig.

Het grootste verschil

Het is belangrijk om eerst eens te kijken naar het grootste verschil tussen de bouwkundige keuring en een taxatie. Dit zit hem eigenlijk in het waardeoordeel. In het rapport wordt alleen melding gemaakt van hoe de woning ervoor staat. Je weet wat het allemaal voor gebreken heeft zodat je hierop je keuze om wel of niet te kopen kan baseren. Wanneer het gaat om de taxatie, dan wordt ook wel naar de staat gekeken. Alleen is dan wel het verschil dat ook wordt wat de waarde van de woning is wanneer je naar de staat ervan kijkt.

Beide laten uitvoeren

Het is belangrijk om te weten dat het mogelijk is om zowel de taxatie als de bouwkundige keuring tegelijkertijd te laten uitvoeren. Het is niet aan te raden om dit te doen, maar de mogelijkheden liggen er wel. Het is wel belangrijk om te beseffen dat beide werkzaamheden niet door dezelfde persoon worden gedaan. Je hebt hier twee verschillende experts voor nodig. Daarom kan het beter zijn om ze na elkaar te doen. Doen dan het bouwkundig rapport eerst en de taxatie daarna. Zo haal je er het beste uit. Dit maakt het dus ook een flink stuk beter mogelijk.

Wat is de bouwkundige keuring?

Het is belangrijk om goed te weten wat de bouwkundige keuring is. Je laat deze uitvoeren om te bekijken hoe een woning er bouwkundig eigenlijk voor staat. Je kan daardoor gebreken herkennen nog voor je de woning koopt. Dit voorkomt dat je verrassingen te wachten staan. Dit is ook de reden waarom de taxatie en de keuring niet gelijktijdig uitgevoerd hoeven te worden. De taxatie is belangrijk voor het tekenen van het koopcontract. De bouwkundige keuring zou ook na afloop worden gedaan. Al moet je hier wel mee oppassen. Je kan dit het best binnen de wettelijke bedenktijd verzorgen, en die is maar heel kort. Je weet dan in ieder geval wel zeker dat je een woning in goede staat koopt en kan nog annuleren als dat niet zo is.

Wat is een taxatie?

Het is naast de bouwkundige keuring ook goed om te kijken naar de taxatie. Het is eigenlijk een rapport dat je laat maken om de hypotheek te kunnen afsluiten. De hypotheekverstrekker zal hier altijd naar vragen. De taxateur heeft een lijst met aandachtspunten en loopt die allemaal langs. Aan de hand daarvan is dan te bepalen hoeveel de woning waard is. Hier wordt het bouwkundig deel wel in meegenomen voor het oordeel. Dat neemt echter niet weg dat er wel een verschil is met het bouwkundig rapport. Het taxatierapport op zich is niet voldoende om aan je onderzoeksplicht als koper van de woning te voldoen. Wanneer je naast de taxatie ook een bouwkundige keuring laat doen, voldoe je wel aan al je plichten.