Hier moet je aan denken bij het aanleggen van je groendak

Groendaken zijn altijd een mooi en uniek aangezicht. Ze vallen zeker op. Een groendak kan bedekt zijn met mos, gras of bloemen. Het ziet er daarnaast niet alleen uniek uit, het beschermt je dak ook nog eens tegen erosie en andere invloeden van buitenaf. Ook wordt regenwater beter afgevoerd en heb je een extra laagje isolatie, wat heel fijn is voor in de winter. Het is tevens bevorderend voor de biodiversiteit. Een groendak biedt dus ontzettend veel voordelen en je helpt het klimaat er een handje mee. Het is goed voor te stellen dat dit je als muziek in de oren klinkt en dat je dus graag een groendak wil aanleggen of wil laten aanleggen. Hierbij zijn een aantal punten waar je aan moet denken voordat je dit besluit definitief neemt.

De belangrijkste punten op een rijtje

De groendak voordelen zijn inmiddels wel duidelijk. Maar wat zijn dan de punten waar je precies om moet letten? Dat is het volgende:

          De uitvoeringen per groendak zijn verschillend. Zo heb je een extensief en intensief groendak. Het verschil tussen deze twee is de dikte van de substraatlaag. Een intensief groendak is veel dikker en zwaarder. Deze klus is dus ook veel zwaarder dan het aanleggen van een extensief groendak. Het aanleggen van een intensief groendak kun je beter overlaten aan professionals. Schakel bijvoorbeeld de Dakvergroeners in voor hulp.

 

          Er zijn allerlei variaties op groendaken. Zo heb je een sedumdak, een kruidendak en kun je er ook voor kiezen om een schuin of recht dak te (laten) plaatsen. Het is echter aan te raden om voor een plat dak te kiezen zodat de planten het water goed kunnen opnemen.

 

          De kosten voor een groendak variëren, maar houd er rekening mee dat de aanleg hiervan niet goedkoop is. Je dak gaat echter wel een stuk langer mee en het ziet er mooi uit.