Is renovatie met beton mogelijk?

Het korte antwoord is ja. Ook bij beton is renovatie mogelijk. Maar wat wordt er verstaan onder beton renovatie? Dat is eigenlijk vrij simpel, net als met andere soorten renovatie gaat het hier om het herstellen van de constructie. Bij beton wordt dat gedaan wanneer er schade is vastgesteld of er veranderingen moeten worden gemaakt in de constructie. Dit wordt voorafgegaan door het opstellen van het plan voor de reparatie en een plan voor de bescherming. Hierna kunnen worden overgegaan tot de renovatie van het beton.

Betonrot 

Een van de belangrijkste redenen voor betonreparatie is betonrot. Dit is een verwarrende term omdat er geen sprake is van biologische rotting. De term duidt op het roesten van de wapening in gewapend beton. Gewapend beton heeft namelijk een ijzeren constructie aan de binnenkant die het verstevigd, waardoor het gewapend beton wordt genoemd. Het rotten van betonwapening komt meestal door kooldioxide uit de lucht of indringing van chloriden. Dit is iets wat je vaak in de buurt van zeeën en oceanen tegen komt. Dat komt omdat het zeeklimaat veel zout in zich heeft. De biologische en scheikundige notatie van zout is natriumchloride. Daar komen de chloriden dan ook vandaan. 

Reparatie en renovatie

Hoe vindt reparatie en renovatie van beton plaats? Dit lijkt ingewikkeld, maar is eveneens vrij simpel in de basis. De daadwerkelijke uitvoering vergt natuurlijk wel verregaande kennis en ervaring in dit vakgebied, zoals bij deze expert van betonreparatie Den Haag. Het is gelukkig alleen niet nodig om het hele beton te vervangen. Dit zou in sommige instanties niet eens mogelijk zijn, laat staan dat het financieel haalbaar is. Gelukkig is dat bij minder ingrijpende casussen ook niet nodig. En zelfs bij de ingrijpendere niet. Er wordt dan vaak gekozen om het roestende ijzer te verwijderen en nieuw, vers beton in te gieten wat de reeds aanwezige constructie ondersteunt met eveneens nieuwe bewapening.