Hoe BIM je bouwproces ondersteunt

BIM bouwproces

Building information modelling, afgekort BIM, is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en steeds meer processen worden aan de hand van dit model uitgevoerd. Het is daarom goed om eens te kijken naar wat de rol van Building Information Modelling nou is binnen het bouwproces.

Building information modelling klinkt als een ingewikkeld begrip, maar in essentie valt het mee. Het is wel een erg uitgebreid proces en met alleen dit artikel red je het niet. Er is nog enorm veel informatie te vinden over de BIM.

Wat is BIM?

Building information modelling is het beheer van alle informatie omtrent de bouw en levenscyclus van een specifiek gebouw of object. Het beheer is gedurende de hele levenscyclus en speelt dus een rol bij het ontwerpen, maar ook bij de uiteindelijke sloop van een gebouw of object.

Het belangrijkste aspect van BIM is de samenwerking tussen alle betrokkenen van het project. BIM is in essentie de spin in het web tussen de ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers.

Toegevoegde waarde van BIM

Door gebruik te maken van Building Information Modelling stel je de ontwerp- en bouwteams in staat om te communiceren en te coordineren binnen een systeem die gedurende de gehele levenscyclus toegankelijk is en blijft.

Door gebruik te maken van driedimensionale virtuele bouwomgevingen kan de efficiëntie gedurende het proces gewaarborgd blijven. Tevens is er ook in de meeste gevallen sprake van;

  • Hogere productiviteit
  • Betere arboveiligheid
  • Reductie afval op de bouwplaats

In de meeste gevallen worden tevens extra kosten vermeden met de BIM methode. Zo worden kosten voor ontwerpwijzigingen vaker vermeden, kosten- en milieudata worden bewaakt gedurende de gehele levenscyclus.

Ontwikkeling BIM

Zoals eerder benoemd werd in dit artikel is Building information modelling de laatste jaren populairder dan ooit. Een belangrijke oorzaak hiervan is de eis van de Engelse overheid dat bouwbedrijven die aanbestedingen voor overheidsopdrachten willen doen, verplicht zijn dit via een BIM Level 2 zouden moeten doen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*