Hoe stop je een lekkage?

Een lekkage is tegenwoordig een van de belangrijkste oorzaken van overstromingen in onze huizen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken van lekkages en vertellen we je hoe je een lekkage kunt stoppen. Een manier om dit te doen is door een lekdetectie uit te voeren.

Enkele mogelijke oorzaken van een lekkage

De meeste voorkomende oorzaken van een lekkage zijn:

·       Temperatuurwisselingen: Tijdens de koudere maanden van het jaar kunnen leidingen bevriezen, waardoor ze samentrekken. Als er dan water door de leidingen stroomt, zetten ze uit en ontstaan er kieren die tot lekken kunnen leiden.

·       Hard water: Minerale afzettingen van het harde water gaan aan de binnenkant van de leidingen zitten en verzwakken het materiaal. Sommige leidingen vertonen kleine lekkages die onder vloeren, achter muren en door rioolbuizen sijpelen. De ophoping van calcium en magnesium kan uiteindelijk scheuren en een verstopping veroorzaken.

·       Veroudering: Naarmate de leidingen ouder wordt, kunnen roest en andere vormen van corrosie de leidingen in je huis aanvreten en uiteindelijk een opening maken waardoor water kan ontsnappen.

·       Slecht vakmanschap: Als een onervaren of ongekwalificeerde loodgieter je waterleidingen heeft aangelegd of onderhouden, kan dat tot lekkage leiden. Dit gebeurt met name als de verbindingen niet strak genoeg zijn of als de verkeerde materialen zijn gebruikt.

·       Verstoppingen: Haar, vuil en vet kunnen allemaal een rol spelen bij het verstoppen van je afvoer. Je kunt merken dat je afvoeren verstopt zijn als je gootstenen, douches en toiletten veel trager dan gewoonlijk leeglopen.

Hoe stop je een lekkage?  

Als je zelf niet kunt ontdekken waar de lekkage vandaan komt, dan kun je het beste een professionele loodgieter inschakelen. Een waterleiding proberen te repareren zonder de kennis of ervaring kan verdere schade tot gevolg hebben. Het voordeel van het inschakelen van een loodgieter is dat hij over de juiste apparatuur beschikt. Zo kan hij bijvoorbeeld door een lekdetectie achterhalen waar de lekkage zich exact bevindt.