Indien jij jouw nog niet zo lang in de kluswereld bevindt, zul jij hoogstwaarschijnlijk behoorlijk schrikken van de hoeveelheid schroeven die er bestaan. Van snelbouwschroeven tot aan Torx schroeven; iedere schroef heeft weer zijn eigen eigenschappen en wijkt af van alle andere bestaande schroeven.
Het vergt een behoorlijke zoektocht om te weten in welke situatie welke schroef geschikt is. Om deze keuze te vergemakkelijken, hebben wij in dit artikel een kort stappenplan gemaakt, waarna direct duidelijk is welke schroef geschikt is in jouw situatie. Op die manier hoef jij niet langer te twijfelen in de bouwmarkt.
Maat van de schroef
Indien jij een klus voor ogen hebt, is het vaak al in te schatten welke maat schroef er nodig zal zijn. De maat van de schroef is meestal afhankelijk van de dikte van het materiaal waarin jij zult boren. De welbekende vuistregel voor het bepalen van de maat van de schroef is als volgt: de dikte van het materiaal (mm) x 2.5.
Bepalen van de schroefkop
Zodra de maat van de schroef bepaald is, zal de schroefkop bepaald worden. Om de juiste schroefkop te bepalen, is het belangrijk dat jij weet of je voor een strakke afwerking wilt of een sterke schroef. Hieronder delen wij de meest voorkomende situaties met daarbij de meest geschikte schroef.
- Twee houten onderdelen aan elkaar verbinden: schroef met platkop
- Schroef die niet verzinkt in het hout: schroef met cilinderkop
- Schroef die bijna niet meer zichtbaar is: schroef met lenskop
- Schroef voor zwaardere metalen: schroef met tellerkop
Kiezen van het juiste bitje
Na het bepalen van de schroefkop kun je ook het passende bitje bepalen. Het is overigens ook mogelijk om een set bitjes te kopen, zodat jij altijd de juiste bitjes in huis hebt en niet op pad hoeft.
Om goed te werk te gaan tijdens klussen is het altijd belangrijk om de juiste spullen te gebruiken. Hiermee verzeker je de beste resultaten en ga je misschien minder goede afwerkingen tegen. Klus hierom ook met de juiste schroeven. Minder goede schroeven kunnen bijvoorbeeld voor eerdere onnodige schade zorgen. Hopelijk lukt het met de bovenstaande tips om de juiste materialen de vinden.