Hoe verbind je plaatmateriaal?

Hoe verbind je plaatmateriaal

Er zijn verschillende tools en mogelijkheden voor het verbinden van plaatmateriaal. Zo kun je met MDF, waarbij kleine houtvezels zijn verlijmd samenpersen. Deze worden ook wel vezelplaten genoemd. Soms kan het met een eenvoudige schroef of spijker ook wel geregeld zijn, indien we bijvoorbeeld hout aan elkaar moeten verbinden. Het kan telkens per type plaat mogelijk zijn om de verbinden te leggen. Diverse plaatmateriaal zorgt er ook voor dat divers bevestigingsmateriaal benodigd is. Let er dus per plaatmateriaal goed op hoe je deze goed met elkaar kunt verbinden. 

Meubelpanelen met elkaar verbinden

Het mooist bij het verbinden van je meubelpanelen is om de aansluiting in verstek te zagen. Met een goede cirkelzaag die een verstekstand heeft, kun je dit mooi op maat maken. Je kunt dan voor verschillende bevestigingen kiezen.

  • De hoeken goed lijmen en vervolgens met deuvels goed vastzetten. De kans dat het dan goed blijft zitten is namelijk een stuk groter.
  • Kies voor houtlijm. Met houtlijm kun je spaanplaten samen met schroeven goed vastzetten. Mooi is om dan de hoekjes in een lat van hetzelfde hout daarbij te plaatsen. 
  • Gebruik andere lijmen voor de juiste type panelen of hout. Contactlijm is ook prima te gebruiken. De lijm is elastischer en kan een hechte verbinding realiseren.

Popnagels en blindklinken gebruiken 

In diverse gevallen is het ook mogelijk om te kiezen voor popnagels of blindklinken. Als lijm in combinatie met schroeven minder voor de hand ligt. Met popnagels kun je beslag in sluitprofiel goed vastzetten. Voor blindklinken geldt gedeeltelijk hetzelfde. Haast iedere type materiaal kunnen met blindklinken worden verbonden. Hiervoor is geen warmte inbreng nodig, waar dat bij andere verbindingsmanieren in diverse gevallen wel echt nodig is. Bekijk dus altijd per situatie goed wat het meest voor de hand ligt. Je wilt namelijk dat het juiste bevestigingsmateriaal wordt gebruikt dat het meeste sterk is of juist voor degene die langer goed blijft en minder snel roest. Soms kan ook het kostenplaatje een rol spelen, dat is niet altijd de beste route en keuze voor maken. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*